Millionprojekt i Kandestederne støder på modstand

Aalborg-entreprenør vil om- og tilbygge to historiske badehoteller for at få økonomi i driften, men lokale sommerhusbeboere siger nej.

Det kendte Hjorths Hotel i Kandestederne tæt ved Skagen trænger sammen med Kokholms Hotel til en kærlig hånd og økonomisk opmuntring. Men sommerhusejerne i området er ikke begejstrede for ejernes planer om f.eks. flere sommerhusbyggerier. Foto: Betina Garcia Fold sammen
Læs mere

Vi er små tyve kilometer syd for Skagen i Kandestederne, der blandt andet er kendt for at huse forfatteren Klaus Rifbjergs to sommerhuse, som længe har været til salg for ti mio. kr.

Engang lå her tre badehoteller, hvortil borgerskabet kom agende i hestevogne ad sandede veje. Under krigen byggede tyskerne en betonvej, der gjorde det let at komme frem, og i dag har fagforeningen FTF omdannet Kandehus til ferielejligheder for sine medlemmer, mens Hjorths Hotel og Kokholms hidtil har været drevet som hoteller af Scheelsminde Group.

Men økonomien er ikke god, hvilket de hyggelige, men let forfaldne hoteller med traktørhave og sommerlig hvidmalet spisesal vidner om. Udsigten til Raabjerg Mile er ganske vist formidabel, men meget trænger til maling og generel modernisering.

Også her har hoteldirektør på Ruths Peter Christian Jensen en finger med i spillet. Han ejer sammen med sine børn Scheelsminde Group, der driver tvillingehotellerne Hjorths og Kokholm.

Scheelsminde Group driver også hotel og konferencecenter Scheelsminde i Aalborg, hotellet på den toprestaurerede vestjyske herregård Nørre Vosborg, to hoteller i Svaneke på Bornholm, en historisk købmandsgård i Aalborg samt Fremtidens Plejehjem i Nørre Sundby. Peter Christian Jensen er i dag bestyrelsesformand for gruppen.

»Der skal ske noget med Hjorths og Kokholms, ellers kan vi ikke fortsætte driften. Vi betaler 550.000 kr. i leje om året, men vi kan ikke blive ved med at få forretning i det,« siger han.

Grunde og bygninger ejes af Aalborg-entreprenør A. Enggaard og to partnere, der vil ombygge Kokholms til ferielejligheder, bygge nye værelser i laden ved Hjorts og udstykke et antal sommerhusgrunde med vid udsigt til milen for at finansiere det hele. Hele projektet er budgetteret til at koste syv-otte mio. kr. A. Enggaard omsatte i 2013 for 1,8 mia. kr. og tjente 79 mio. kr. på bundlinjen.

Men sommerhusejerne i Kandestederne protesterer. Foreningen Kandestederne med 240 medlemmer mener, at især nyt sommerhusbyggeri vil ødelægge den unikke udsigt fra hotellerne mod Råbjerg Mile.

Mængden af større byggeprojekter i Skagen er ellers til at overse. Den kristelige fagforening KRIFA er ved at bygge sømandshjemmet i Skagen om til ferielejligheder for sine medlemmer. En krakket entreprenør har haft planer for en tom grund på havnen, som der indtil videre ikke er kommet noget ud af. Og den storslåede Skagen Nordstrand, hvor bl.a. den nu afdøde Thorkild Kristensen var med, skrider kun langsomt frem. Projektet drives i dag af den aalborgensiske developer Henrik Calum.