Mere end fire guldfugle fældede Eldrup

Nye oplysninger viser, at Anders Eldrups exit fra DONG Energy skyldtes andet end ekstraordinære lønforhold for fire såkaldte guldfugle.

DONG Energys formand Fritz Schur (tv.) og selskabets tidligere administrerende direktør Anders Eldrup er her fotograferet sammen kort tid før fyringen af Eldrup. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Voldgiftsdommen mellem den fyrede koncernchef Anders Eldrup og hans tidligere arbejdsplads, DONG Energy, indeholder nye og afslørende oplysninger.

Hidtil har bestyrelsesformand Fritz Schur fastholdt, at Eldrup blev fyret ene og alene på grund af »helt usædvanlige« løn- og ansættelsesforhold til fire nøglemedarbejdere.

Men voldgiftens resultat viser, at DONG i løbet af sagen har inddraget fire andre forhold i sagen om Eldrups fyring. Det drejer sig om »governance i Renewables«, »nye rammeaftaler med Siemens«, »påtænkt erhvervelse af Bladt Industries« og »projektet i Frankrig«. I resultatet vurderer voldgiftsdommerne også, at de fire forhold ikke fører til, at Eldrup har misligholdt sin kontrakt med DONG.

Fyringen drejede sig altså om mere end løn og bonusser til de fire såkaldte guldfugle Jakob Baruël Poulsen med øgenavnet Barylen samt Torsten Lodberg Smed, Christian Skakkebæk og Rune Bro Roin.

DONG og Eldrups advokat kan kun blive enige om at udlevere de sidste ti sider af den 179 sider lange voldgiftsdom. Og DONG har ikke ønsket at kommentere de nye oplysninger. Derfor er det uklart, hvor stor indflydelse de fire spørgsmål havde på fyringen af Anders Eldrup.

Udviklingen i DONG efter Eldrups fyring efterlader dog ingen tvivl om, at bestyrelsen ønskede en ny strategi og et mere solidt økonomisk fundament under statens energiselskab.

DONGs nye administrerende direktør, Henrik Poulsen, har sat gang i en større restruktureringsproces, og energiselskabet er langt med at frasælge ikke-kerneaktiviteter for ti milliarder kroner samt jagt på ny egenkapital i størrelsesordenen seks til otte milliarder kroner.

På den måde adskiller den nye strategi sig for eksempel grundlæggende fra de i voldgiften fremhævede planer om at udvide forretningen ved at erhverve en del af off-shoreselskabet Bladt Industries – eller det gennemførte opkøb af A2Sea i tre år tidligere.

Anders Eldrup bekræfter, at der kort før hans fyring var overvejelser om at købe en del af Bladt Industries. Men han vil ikke kommentere, hvorfor opkøbet ikke blev ført ud i livet.

»Voldgiftsdommerne mener jo, at de fire forhold du nævner, ikke var relevante for voldgiftssagen, og det er jeg enig med dem i. Derudover må du spørge DONG,« siger Anders Eldrup.

Der blev ikke sparet på tillægsordene, da bestyrelsesformand Fritz Schur under et historisk pressemøde på Hilton i Kastrup sidste forår sagde, at han »aldrig, aldrig, aldrig havde set noget lignende«.

Nu har Berlingske Business spurgt DONG Energy, hvorfor de fire forhold om governance, rammeaftaler, opkøb og et fransk projekt er inddraget i voldgiftsretten, når bestyrelsesformand Fritz Schur under fyringen slog fast, at Eldrups exit alene skyldtes de fire såkaldte guldfugles løn og bonusser.

Men statens energiselskab har ikke ønsket at forklare.

»Det har vi ikke nogen kommentarer til, da vi betragter denne her sag som afsluttet,« siger Karsten Anker Petersen, kommunikationschef i DONG Energy.