Mediemogul idømt seks og et halvt års fængsel

Bedrageri og forsøg på at hindre efterforskningen koster den tidligere mediebaron Conrad Black seks og et halvt år bag tremmer og 125.000 dollar i bøde. Opdateret kl. (20:20)

Conrad Black med sin kone, Barbara Amiel, umiddelbart før han mandag ankom til retten i Chicago. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters
En amerikansk dommer i Chicago kendte mandag den canadiskfødte Conrad Black skyldig i tre tilfælde af bedrageri samt forsøg på at hindre efterforskningen. Strafudmålingen over den tidligere mediemogul lød på seks et halvt års fængsel og 125.000 dollar i bøde.

Allerede i sommer fik Conrad Black en idé om, hvordan den endelige dom ville lyde: Her blev han kendt skyldig i bedrageri for at suge penge ud af selskabet Hollinger. Men han stillede over 100 millioner kroner i kaution for at forblive på fri fod, men nu klapper fælden altså tilsyneladende.

Conrad Black er gode venner med Henry Kissinger, tidligere amerikansk udenrigsminister og Richard Perle, medlem af den neokonservative kreds omkring præsident Bush, som begge sidder i bestyrelser, som ifølge Conrad Black selv har godkendt ulovlighederne.

Uretmæssige udbetalinger

Sagen tog sit udgangspunkt i 2003, da Black blev beskyldt for at have foretaget uretmæssige udbetalinger til sig selv og en række andre ledende medarbejdere.

Det skete efter, at aviskoncernen Hollingers aktionærer gjorde oprør, fordi de undrede sig over, at koncernen klarede sig dårligere og dårligere, mens Conrad Black førte en stadig mere ekstravagant livsstil.

For lidt over to år siden blev Conrad Black så officielt sigtet for svindel og pengeafpresning.

Dyre vaner og celebre venner

Hollinger International hørte engang blandt verdens største avisimperier med et stort net af aviser i den engelsksprogede del af verden. Selskabet har dog, siden det begyndte at gå ned ad bakke, frasolgt hundredvis af avistitler i Canada og USA foruden britiske Daily Telegraph og Jerusalem Post.

Conrad Black var i lang tid kendt for dyre vaner som f.eks. leasede privatfly og luksuriøse fester med celebre gæster, hvor der ikke blev sparet på noget.

Han var kendt som en af Storbritanniens mest indflydelsesrige mediefolk, inden han blev anklaget for at have raget 60 mio. dollar (324 mio. kr.) til sig, der egentlig tilhørte aktionærerne i Hollinger International.