Mærsks advokat anbefalede mafiamistænkt forretningsmand

En af de daværende aktionærer i Greentech, Ole Abildgaard var i god tro, da han på Milliardærklubbens vegne købte vindpark af Vito Nicastri. Italieneren er nu i det italienske mafiapolitis søgelys.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Milliardærklubben havde ingen anelse om urent trav, da en af klubbens medlemmer i 2006 købte en siciliansk vindpark af den mafia-mistænkte italienske forretningsmand, Vito Nicastri. Det var nemlig A.P. Møller - Mærsks advokat, der repræsenterede Nicastri, og så måtte alting jo være godt, fortæller finansmanden Ole Abildgaard, som på klubbens vegne forhandlede kontrakten på plads.

Se persongalleriet omkring det italienske vindeventyr her

I 2006 købte Ole Abildgaard på vegne af selskabet Vindenergi Invest, som var ejet af den daværende it-milliardær, Erik Damgaard, multiiværksætteren Peter Forchhammer, finansmanden Aldo Petersen og børsmægleres Mark Szigethy en vindpark udenfor den sicilianske by, Messina. Kort efter solgte Milliardærklubben vindparken med klækkelig fortjeneste det til børsnoterede selskab, Greentech, hvor klubbens medlemmer var aktionærer. I dag har handlen imidlertid skabt problemer for Greentech, fordi de italienske myndigheder mistænker Vito Nicastri for at medlem af den italienske mafia.

Ifølge Børsen har det italienske antimafiapoliti beslaglagt 15 pct. af Greentechs vindmøllepark på Sicilien, og politiet arbejder nu på at forsøge at skaffe beviser for, at hele vindparken reelt har været kontrolleret af den mafiamistænkte forretningsmand, Vito Nicastri. Et af beviserne er ifølge avisen fundet af et af Greentechs checkhæfter hos Vito Nicastri.

Læs også: Det første møde med italienerne

Ifølge Ole Abildgaard var der intet på købstidspunktet, som kunne give anledning til mistanke om, at Nicastri havde forbindelser til den italienske mafia:

»Jeg blev kontaktet af et af Italiens største advokatfirmaer, NCTM, som henvendte sig, fordi de vidste, at Vindenergi Invest var interesseret i at opkøbe vindparker i landet. Jeg havde ingen anelse om, at der kunne være noget galt med den sælger, som NCTM satte os i forbindelse med. NTCM er advokat for A.P. Møller - Mærsk og et af verdens 500 største advokatfirmaer. Det var en af partnerne, Federico Manili, som kontaktede mig. Han er dansk gift og både skriver og taler dansk,« siger Ole Abildgaard.

Både NTCM selv samt hjemmesiden for verdens største advokatfirmaer, Legal 500 oplyser, at NTCM både har assisteret Maersk Italia og APM Terminals.

»Federico Manili fortalte mig, at Vito Nicastri egentlig havde solgt vindparken på Sicilien, Messina Minerva til et stort italiensk energiselskab. Men han så en mulighed for, at Vindenergi Invest kunne købe vindparken tilbage, hvis vi bød en bedre pris.«

Ole Abildgaard har i bogen Milliardærklubben beskrevet, hvordan han mødtes med Vito Nicastri på NTCM’s kontor i Rom. Med til mødet var udover Federico Manili også Ole Abildgaards samlever, Heidi Sommer, som forstod italiensk. Dette vidste Nicastri ikke, og Heidi Sommer kunne derfor oversætte hans mobilsamtaler under mødet for Ole Abildgaard, som på den måde kunne skyde sig ind på den rigtige pris. Strategien lykkedes, og Vito Nicastri solgte 85 pct. af vindparken for 100 mio. kr. til Vindenergi Invest. De sidste 15 pct. beholdt han selv.

Greentech udsendte tirsdag en fondsbørsmeddelelse som reaktion på Børsens artikel. Greentech anfører, at der er tale om en »klar proceduremæssig fejl« fra myndighedernes side, som Greentech allerede har påklaget. Selskabet forventer, at beslaglæggelsen af 15 pct. af aktierne i Messina Minerva ophæves snarest og gør også opmærksom på, at selskabet i maj 2010 meddelte, at man erhervede de resterende 15 pct. af aktierne i projektselskabet Messina Minerva.