Lauritz.com fortsætter nedturen – varm sommer får skylden

Lauritz.com fortsætter med at tabe penge og omsætning. Varm sommer får en del af skylden. Selskabet jagter stadig en løsning på sine gældsproblemer.

Bengt Sundstrøm ejer Lauritz.com, der gennem de senere år er blevet en stadig mindre forretning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Auktionshuset Lauritz.com og ejer Bengt Sundstrøm kæmper stadig med at få bugt med selskabets finansielle problemer og må samtidig trække hårdt i bremsen og droppe de gyldne vækstmål, selskabet havde lovet aktionærerne.

Det fremgår af et et nyt regnskab tirsdag.

Selskabet havde forventet at kunne levere et overskud før skat på op mod 35 mio. kr. Nu kan der i bedste fald landes et overskud på 20 mio. kroner.

Regnskabet viser samtidig, at der endnu ikke er fundet en løsning på obligationsgælden på knap en kvart mia. kroner. Samtidig fortsætter auktionshuset med at tabe penge, hvilket også kan ses i pengekassen, der har taget et ordentligt slag, og nu er nede på 19 mio. kroner. Da selskabet kom på børsen for godt to år siden, havde selskabet til sammenligning 180 mio. i kassen.

I det seneste kvartal tabte auktionshuset godt ti mio. kroner i sommerperioden fra juli til september, hvilket er en mindre forbedring i forhold til samme periode sidste år. Selve auktionsomsætningen fortsætter med at falde. Selskabet omsatte for 82 mio. i årets første ni måneder, hvilket er knap 30 procent mindre i forhold til samme periode i 2017.

Forklaringen skal ifølge ejer Bengt Sundstrøm findes i, at det har været en »ekstraordinær varm sommer«, hvilket ifølge ejeren har fået færre interesserede købere til at gå på antikjagt hos auktionshuset.

Lige nu arbejder tiden imod auktionshuset, fordi et lån på en kvart mia. kroner står til at skulle betales tilbage i juni. Over for Berlingske Business har selskabets finansdirektør, Preben Lindgaard, tidligere erkendt, at situationen bliver stadig mere presset. Finansdirektøren sagde samtidig, at selskabet var noget nær sikker på, at der bliver fundet en løsning inden årets udgang.

Det fastholder selskabet fortsat. Konkret regner firmaets ledelse med, at man kan få et nyt lån på plads inden for to måneder, der får selskabet ud af gældsklemmen.

Lauritz.com har i mange år været en væksthistorie, men de senere år er selskabet stadig tynget mere af gæld. Det blev umiddelbart løst, da selskabet kom på børsen i 2016 og scorede et trecifret millionbeløb. Siden da er selskabets markedsværdi styrtdykket i takt med, at salget er faldet kraftigt. Berlingske har løbende afdækket en særlig model, hvor auktionshuset har pustet omsætningen i vejret med tvivlsomme låneaftaler og konkurser hos selskabets partnere, der driver auktionshus i Lauritz.com-navnet.

Det er blevet gjort ved, at Lauritz.com har lånt partnere penge til en såkaldt partneraftale. De store millionbeløb er aldrig havnet i kassen hos Lauritz.com og ejer Bengt Sundstrøm, men lagt over i en stor stak af tilgodehavender.