Købmænd ærgrer sig over nye afgifter på spiritus og søde sager

Mens politikerne med den ene hånd afskaffer fedtafgiften, hæver de afgiften på øl, sodavand og slik med den anden hånd, påpeger De Samvirkende Købmænd.

Afgifterne på øl, vin og sodavand stiger efter nytår. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fedtafgiften på kød, pålæg, oste, olier og fedtstoffer blev onsdag kasseret af et flertal i Folketinget.

De Samvirkende Købmænd kvitterer for, at politikerne har lyttet til indvendingerne mod den omstridte afgift, der blev vedtaget i 2011 under den tidligere VK-regering.

- Det er bestemt et skridt i den rigtige retning. Fedtafgiften har været lidt af et misfoster, der har været utroligt vanskelig at administrere, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd.

Ifølge organisationen Dansk Erhverv har fedtafgiften kostet 200 millioner kroner i administrative omkostninger i engros- og detailleddet. Den har samtidig betydet, at hver tredje virksomhed, der har været berørt af fedtafgiften, har brugt færre kræfter og ressourcer til produkt- og forretningsudvikling.

Men De Samvirkende Købmænd advarer dog imod at tro, at afskaffelsen af fedtafgiften er løsningen på alle detailhandlens problemer.

- Med den ene hånd afskaffer politikerne godt nok fedtafgiften, men med den anden hånd hæver man afgifterne på for eksempel øl, vin, sodavand, chokolade og slik fra årsskiftet, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Afgifterne stiger med 3,63 procent fra 1. januar, noget der blev aftalt i forbindelse med regeringens skattereform med de borgerlige partier.

- Mange politikere taler om, at sukkerafgiften afskaffes. Men det passer altså ikke. Virkeligheden er, at den stiger fra årsskiftet. Det bør politikerne huske, når de toner frem på skærmen og råber hurra over den afskaffede fedtafgift, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Han forventer ikke voldsomt store prisstigninger som følge af de stigende afgifter. Eksempelvis stiger afgiften på et kilo chokolade med en krone per kilo.

- Det er jo ikke det, der får folk til at gå fra hus og hjem, men det har måske en psykologisk betydning, for de, der kører over grænsen for at handle, siger købmændenes vicedirektør.

Til gengæld kan forbrugerne glæde sig over billigere priser på eksempelvis smør og oste som følge af den afskaffede fedtafgift.

- Jeg tror, vi vil se, at prisen på eksempelvis Kærgården og andre smørbare produkter vil falder med nogle kroner. Det vil kunne mærkes af forbrugerne, siger Claus Bøgelund Nielsen.