Kinas statsbanker får ny konkurrent

En af Kinas største og mest innovative IT-selskaber er udset til at udfordre landets statsejede banksektor. Premierminister Li Keqiang var med, da WeBank blev lanceret.

Foto: BOBBY YIP

Da lastbilchaufføren Xu Jun tidligere på ugen lånte 35.000 kroner, gik historien Kina rundt. Manden, der trykkede på knappen og dermed godkendte transaktionen, var premierminister Li Keqiang.

Han har placeret Kinas finansielle reformer højt på den politiske dagsorden og givet grønt lys til en række nye tiltag. Sidste år førte det til, at den kinesiske regering udstedte licenser til fem privatejede, kommercielle banker, der skal tage kampen op i en sektor, hvor stort set alle virksomheder er statsejede. Den første, nye private bank kommer til at hedde WeBank – den findes kun på nettet og har IT-giganten Tencent som ejer.

»Man kan sige, at dette er et lille skridt for WeBank, men et stort et for de finansielle reformer,« udtalte Li Keqiang, da han sendte de 35.000 kroner videre til den kinesiske lastbilchauffør.

Premierministeren var rejst fra Beijing til Sydkina for at deltage i åbningen af WeBank og sende et vigtigt signal om nye tider i finanssektoren.

Den politiske ledelse i Kommunistpartiet har gjort det klart, at branchen skal være mere tilgængelig for landets små og mellemstore virksomheder. De står for omkring 60 procent af bruttonationalproduktet og for tre ud af fire nye job, men de har svært ved at trænge igennem til statsbankerne, der foretrækker at servicere store, statsejede selskaber.

Kritikere har tidligere peget på, at bankerne er blevet beskyttet mod konkurrence på grund af deres tætte forbindelser til den politiske elite. Derfor har Li Keqiangs personlige opbakning til den nye privatbank vakt opsigt.

»Set fra regeringens synspunkt er det et spørgsmål om at udvikle hele industrien og gavne samfundet. Branchen skal åbnes for at undgå monopoldannelse og skabe en mere effektiv sektor. For Tencent giver det mening, fordi de har en enorm bred kundebase, de nemt kan inddrage,« siger Xi Junyang, vicedirektør ved Center for Moderne Finansiering på Shanghai Universitet for Finans og Økonomi.

Tencent er et af Kinas mest kendte og største internetselskaber med forretninger i adskillige brancher. Eneste fælles kendetegn er, at virksomhedens produkter alle har en online tilstedeværelse. De seneste år er beskedapp’en WeChat blevet kinesernes foretrukne måde at dele tekst, video, talebeskeder og billeder. Løbende er mobiltjenesten blevet udvidet med nye funktioner, der også har gjort det muligt at købe ting på internettet eller overføre penge til andre brugere.

WeBank bliver dermed Tencents nyeste forsøg på at skabe en endnu større synergieffekt mellem millioner af brugere på sociale medier, e-handel og finansielle produkter. Men selskabet er ikke ene om at forfølge den strategi.

De resterende fire banklicenser er gået til nogle af Tencents største konkurrenter. Blandt dem er rivalerne fra Alibaba, der sidste år gik på børsen i New York i en af de største børsnoteringer på Wall Street nogensinde. Alibaba, der driver en række online handelsplatforme, er allerede i fuld gang med at udvikle firmaets bankkoncept.

Både Alibaba og Tencent har formået at tiltrække kunder til deres internetbaserede betalingstjenester, men spørgsmålet er, om borgere og virksomheder har nok tillid til banker, der ikke er ejet af staten.

Meget tyder på, at myndighederne vil komme den problemstilling i forkøbet med en ny lovgivning.

Ifølge kinesiske medier arbejder den kinesiske centralbank på en garantiordning, der skal sikre indskud i kommercielle banker på op til 500.000 kroner.