ISS både begejstrer og skuffer i første kvartal

Servicekoncernen ISS kom ud af første kvartal med en bedre end ventet omsætning, men samtidig et overskud, der var lavere end ventet blandt analytikerne.

Rengøringsgigant ISS er klar med børsplaner tirsdag BV.: ISS hovedkvarter i Søborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det fremgår af regnskabet for perioden, der er præsenteret torsdag morgen.

Med baggrund i en omsætning, der steg til 19.150 mio. kr., kunne aktionærerne notere sig et overskud på 297 mio. kr.

Der var ventet en omsætning på 18.852 mio. kr. i kvartalet og et overskud til aktionærerne på 331 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates. Det tilsvarende tal for første kvartal i 2014 var 18.251 mio. kr. og et underskud på 34 mio. kr.

RESULTAT BELASTET EKSTRAORDINÆRT

For første kvartal oplyser ISS, at nettoresultat er påvirket negativt med 54 mio. kr. på grund af valuta.

Desuden har selskabet ændret nedskrivningsmetode fra og med 2015, som reducerer nettoresultatet med yderligere 54 mio. kr.

Koncernen har ændret nedskrivningsprincip fra såkaldt "declining balance" til "straight line".

- Ved de hidtidige principper afskrev vi godt i begyndelsen, men de fortsatte med figurere på vores balance og blev hængende. Nu er vi så langt nede, at vi har valgt at skrive dem af efter såkaldt "straight line" i stedet, og så går saldoen i nul over en given periode og forbliver ikke på vores balance, forklarer ISS' koncernchef, Jeff Gravenhorst, til Ritzau Finans.

EBITDA-FREMGANG

Koncernen leverede et justeret driftsresultat (EBITDA) på 1034 mio. kr. mod 965 mio. kr. i første kvartal 2014.

Driftsoverskuddet (EBIT) før særlige poster landede på 843 mio. kr. mod en forventning om 830 mio. kr. og 785 mio. kr. i den tilsvarende periode i 2014.

- Vi har opnået en god start på året understøttet af et fortsat positivt momentum på alle nøgleparametre. Den organiske vækst steg og har især været drevet af stor kundeefterspørgsel efter vores integrerede løsninger, siger Jeff Gravenhorst, der er administrerende direktør hos ISS, i en kommentar til regnskabet.

Driftsmarginalen beregnet på den baggrund blev 4,4 pct. mod ventet 4,4 pct. i kvartalet. Året før var den 4,3 pct.

ISS fastholder forventningerne til 2015. Dermed ventes der fortsat en organisk vækst på 2-4 pct., mens den i 2014 var 2,5 pct.

Driftsmarginen ventes stadig større end 5,6 pct., der var niveauet sidste år.