Investorer klar til at smide milliarder i grønlandske lufthavne

Magistrenes pensionsselskab, MP Pension, er sammen med Siemens og MT Højgaard klar til at stå i spidsen for et nyt konsortium, der vil investere milliarder i bl.a. grønlandske lufthavne.

Grønlands største og mest ekjspanderende turistby Ilulissat set fra vandsiden i aftensolen. Det er en af de byer, der har behov for at udvidelse af lufthavnen. Det vil koste omkring en milliard kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række investorer fra Danmark, de øvrige nordiske lande og Grønland står på spring for via et konsortium at komme i gang med at investere milliardbeløb i grønlandske lufthavne og anden infrastruktur.

MP Pension, Siemens og MT er klar til at stå i spidsen for et offentligt-privat grønlandsk-dansk konsortium. Det skal være et såkaldt OPP-partnerskab, der skal investere og håndtere projekter, herunder lufthavnsudvidelser i bl.a. Ilulissat i Nordgrønland og hovedstaden Nuuk i Sydvestgrønland.

»Udvidelserne af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat er med vor langsigtede investeringsstrategi interessante for os, og vi står klar til at gå ind i samtaler og forhandlinger med øvrige konsortiedeltagere og de grønlandske myndigheder om et konkret aftalegrundlag..," siger Jens Munch Holst, administrerende direktør i MP Pension.

Så vidt Berlingske erfarer er Magistrenes og Psykologernes pensionskasse, MP Pension villig til at skyde tre milliarder kr. i konsortiet.

Pensionskassen forvalter en formue på omkring 100 milliarder kroner for 110.000 pensionsopsparere.

Også Den Nordiske Investeringsfond, NIB, og Grønlandsbanken melder sig på banen. De er villige til at kaste kræfter og penge i konsortiet.

Det offentligt-private konsortium skal ifølge udspillet fra MP Pension, Siemens og MT Højgaard stå som garant for finansiering, anlæg, drift og vedligehold af bl.a. lufthavnene.

Det skal sikre  lavere priser på byggeprojekterne, nye arbejdspladser, uddannelse og økonomisk vækst.

Initiativtagerne bag konsortiet håber på at komme i forhandlinger med den grønlandske regering, Landsstyret, umiddelbart efter sommerferien.

Baggrunden for udspillet er en beslutning i Landstinget i december 2015, hvor især de planlagte udvidelser af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat blev fremhævet som egnede til anlæg, drift og finansiering i et offentlig-privat partnerskab.

Indtil nu har det været Landskassen, selvstyrets kasse, der financierede byggeprojekter fra boliger til lufthavne og havne. I sidste uge bød Randi Vestergaard Evaldsen, Grønlands finansminister, udenlandske investorer velkommen.

Mininsteren sagde, at man i Grønland i mange år været meget fokuseret på, at Landskassen investerer i landet. Så der er brug for en adfærdsændring, hvor politikere og befolkning får større forståelse for, at man skal stole mere mere på udenlandske investorer, f.eks.fonde, kapitalfonde og pensionskasser.

En udvidelsen af lufthavnen i Ilulissat med en 2.800 meter landingsbane skønnes at koste omkring én milliard kr.

Både Den Nordiske Investeringsbank, Grønlandsbanken og Grønlands Selvstyres erhvervsudviklingsselskab, Greenland Venture, siger, at de ser positivt på at deltage i et konsortium med MP Pension, Siemens og MT Højgaard.

Det kan give Grønland nye arbejdspladser, uddannelsesmuligheder og økonomisk vækst. Samtidig er risikoen og presset på Grønlands Landskasse med et offentlig-privat investeringselskab reduceret i forhold til, at landskassen skal optage lån for at finansiere lufthavnsudvidelserne, mener investorerne og de industrielle aktører.

»Siden nytår har Den Nordiske Investeringsbank, der er ejet af de nordiske og baltiske stater, afsat 500 millioner euro, svarende til næsten 3,8 milliarder kroner, til investeringer i Arktis. NIB’s langtidsfinansiering passer godt til OPP-samarbejde inden for blandt andet infrastruktur, idet disse typisk har en lang livstid. Derfor er NIB positivt stemt for at se nærmere på et konsortiesamarbejde med øvrige investorer, virksomheder og de grønlandske myndigheder,« siger Søren Kjær Mortensen, Senior Director i NIB.

MT Højgaard har i mange år været i Grønland og har stort kendskab til grønlandske forhold og erfaring med anlæg og drift af store bygge- og anlægsprojekter.

»Vi vil gøre det vi er gode til, dvs. planlægning, design og byggeri. Vi er en naturlig deltager i et langsigtet partnerskab mellem virksomheder, investorer og grønlandske myndigheder. I forbindelse med lufthavnsprojekterne vil MT Højgaard arbejde tæt sammen med vores grønlandske partnervirksomheder, så når projekterne bliver en realitet, vil en meget stor del af arbejdsopgaverne i forbindelse med planlægning, anlæg og drift blive udført af grønlandske virksomheder. Vi er klar til at gå hurtigt i gang, så Grønland kan få del i væksten i turisme i Nordatlanten og i Arktis,« siger Jóannes Niclassen, divisionsdirektør i MT Højgaard.

Entreprenørselskabet har bl.a. bygget en lufthavn i Grønland og arbejder i øjeblikket på udvidelse af en lufthavn i øgruppen Maldiverne.

Turismen vokser i Grønland, der har stort behov for udvidelse af både grønlandske indenrigslufthavne til større fly og betydelig mere hotelkapacitet.

Ilulissat er ubetinget Grønlands største turistby, mens Nuuk er administrationscentrum for Grønlands Selvstyre og en række virksomheder, bl.a. Royal Greenland, Polar Seafood og Tele-Post.