HP-aktien skraber bunden efter chefskifte

Udskiftningen i toppen af teknologigiganten Hewlett-Parckard sendte aktien ned på laveste niveau i seks år. Der er alt for stor usikkerhed om, hvad der skal ske. Navnlig fremtiden for verdens største PC-produktion sejler.

Meg Whitman får det ikke nemt som ny topchef i HP, verdens største PC-producent, efter at have afløst fyrede Léo Apotheker (til højre). Foto: Mario Anzuoni, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tilliden til teknologigiganten Hewlett-Packards nye topchef kan ligge på et lille sted. Efter udnævnelsen af den tidligere eBay-topchef Meg Whitman faldt HP-aktien til det laveste niveau i seks år.

Med en pris på 21,50 dollars har aktien ikke ligget så lavt siden maj 2005. Meg Whitman, som siden sin tid hos internetauktionshuset har forsøgt at blive politiker men ikke opnåede at blive valgt, blev torsdag nat indsat som ny topchef, efter at Léo Apotheker blev fyret. Han havde kun været på posten i 11 måneder.

60 milliarder dollars mindre værd

HPs markedsværdi er således faldet med 60 milliarder dollars, siden Léo Apotheker erstattede den fyrede Mark Hurd sidste år.

HP er i krise efter meget diffuse udmeldinger for fremtiden. I august blev det meldt ud, at man overvejer at enten sælge eller udskille hele sin PC-produktion - verdens største. Men en måned senere er der fortsat ingen afklaring.

Den dalende aktiekurs skaber usikkerhed om, hvorvidt Meg Whitman er den rette person på topposten og dermed bag roret, som skal styre HP sikkert fremad. Meg Whitman stod i spidsen for eBay i ti år og udviklede selskabet fra en lille butik til en af de helt store inden for e-handel. Hun har imidlertid ingen erfaring uden for privatmarkedet, og det er netop privatmarkedet, som HP ønsker at arbejde sig væk fra.

Uklar fremtid

PC-salget stiger nemlig kun minimalt, samtidig med at priserne styrtdykker. PC-produktionen udgør en tredjedel af HPs omsætning men er den mindst gevinstgivende afdeling i den store teknologikoncern, som også beskæftiger sig med bl.a. servere og mobiltelefoner.

»Beslutningen om at erstatte Léo Apotheker var god, men vi er skuffet over udnævnelsen af Meg Whitman som HPs permanente topchef og mener, at denne holdning deles af de fleste investorer og store aktionærer,« siger analytiker Toni Sacconaghi fra Sanford Bernstein til nyhedsbureauet Associated Press.

HP har på verdensplan omkring 320.000 ansatte og omsætter for mere end 125 milliarder dollars.