Auktionskvinde erstatter HP-topchef

Hewlett-Packards topchef fyret efter kun 11 måneder i stolen, men investorerne er ikke trygge.

Meg Whitman, tidligere topchef for internetauktionshuset eBay, får en hård start som ny topchef i Hewlett-Packard (HP). Foto: Mario Antuoni, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fyresedlen kan ikke være kommet bag på Léo Apotheker, som kun nåede at sidde i 11 måneder i førersædet på verdens største PC-producent.

Hewlett-Packards bestyrelse fyrede torsdag den 58-årige topchef efter et døgns rygter om, at det ville ske, og indsatte i stedet kvinden, der i en årrække stod i spidsen for internetauktionshuset eBay, Meg Whitman. Hun har imidlertid navnlig arbejdet med forbrugermarkedet, og derfor blev der straks skabt tvivl om, hvorvidt hun vil kunne formå at styre et HP, som netop har besluttet at gå mere efter erhvervsmarkedet.

Stillede op til midtvejsvalget

Meg Whitman har siden januar 2011 siddet med i HPs bestyrelse og var indstillet på opgaven, efter at det mislykkedes for hende at vinde en plads i det amerikanske senat ved midtvejsvalget for et år siden - i øvrigt i konkurrence med Hewlett-Packards tilsvarende tidligere topchef Carly Fiorina.

Den 55-årige Meg Whitman, der i sin tid i internetauktionshuset stod for købet af det dansk-svenske internettelefoniprogram Skype, havde ellers brugt mere end 140 millioner dollars af egen lomme på sit kandidatur.

Hun slog torsdag fast, at HPs nye strategi ikke vil blive ændret.

»Det er ikke et signal om en ændring af strategien,« sagde hun.

Fortsat usikkerhed truer

Dermed står HPs køb af det britiske softwareselskab Autonomy Corp. for 10,3 milliarder dollars - HPs tredjestørste indkøb nogen sinde - fast. Samtidig, og mere kontroversielt, vil HP fortsætte med at undersøge, om hele PC-produktionen enten kan sælges helt eller skilles ud i et særskilt selskab.

Omlægningen, som HP annoncerede 18. august, betyder også, at HP skrotter sin nye tavlecomputer, TouchPad, og det nye styresystem, WebOS, som HP ellers havde satset stort på for at give navnlig Microsofts Windows konkurrence.

»Vi vil træffe en beslutning så hurtigt, vi overhovedet kan. Vi forstår, at uvished ikke hjælper forretningen, ikke hjælper kunderne og ikke hjælper aktionærerne,« sagde Meg Whitman, efter at flere aktieanalytikere havde slået fast, at der er brug for meget klare signaler fra HP for at genvinde tilliden til aktien.

Sexskandale

Léo Apotheker, som kom fra et job som topchef i den tyske softwaregigant SAP, blev fyret efter 11 måneder, hvor han tre gange havde måttet nedjustere forventningerne til salget.

HPs aktiekurs er under Léo Apotheker faldet med hele 47 procent.

HP omsatte i sidste finansår for 126 milliarder dollars.

Léo Apotheker afløste Mark Hurd, der 6. august 2010 blev fyret, efter at det kom frem, at han havde afleveret slørede bilag, der angiveligt skulle skjule et udenomsægteskabeligt forhold med en 50-årig tidligere skuespiller, Jodie Fisher, som HP havde ansat til at stå for en række markedsføringsarrangementer. Hun beskyldte ham for sexchikane, hvilket HPs interne undersøgelser dog ikke kunne bekræfte. Hurd fik kort efter job hos sin gode ven, IT-giganten Oracles medstifter og topchef Larry Ellison, hvilket medførte et juridisk slagsmål mellem Oracle og HP, som dog nu er bilagt.