Her er verdens bedste investering som de færreste forstår

Digitaliseringsbølgen ruller af sted, og det vil betale sig, fremgår det af en omfattende international undersøgelse fra revisionshuset PwC. Frem til 2020 vil virksomheder på globalt plan investere 1,2 billioner euro pr. år i nye teknologi. Investeringerne vil give overskud i løbet af to år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kigger vi dybt i revisions- og konsulenthuset PwCs globale rapport Industri 4.0, der sætter fokus på digitaliseringsbølgen, står vi i dag over for verdens bedste investering. 2100 virksomheder fra hele verden har deltaget i undersøgelsen, og konklusionen er, at de forventer at investere 1,2 billioner euro pr- år frem til 2020 i ny teknologi.

Mere end halvdelen af virksomhederne forventer, at investeringen er tjent hjem i løbet af blot to år, og kernen i argumentet er, at investeringen skal tjene sig hjem i løbet af få år, for digitaliseringsbølgen løber med så stor en hastighed, at investeringsbehovet er umætteligt.

»Kommer du ikke med, taber du kampen,« siger PwC-partner Jesper Vedsø, der er en af de tre hovedansvarlige for den internationale undersøgelse, som netop er blevet offentliggjort i Tyskland.

Gevinsten kommer hjem på to måder. Den ene er omkostningsbesparelser gennem mere effektiv produktion. Den anden er øget salg. Fordelen i rene tal er en gevinst på 673 mia. euro gennem omkostningsreduktioner samtidig med en omsætningsstigning på 756 mia. euro. Samlet set vil en investering på 1,2 billioner euro give en gevinst på 1,4 billioner euro.

»Undersøgelsen viser, at virksomhederne ikke blot står over for at tage et lille skridt frem, når det gælder den digitale udvikling. Vi kommer til at se dem tage et stort spring i de kommende fem år. Denne udvikling sker ikke kun ude i verden, men bestemt også i Danmark,« siger Jesper Vedsø.

Ifølge Jesper Vedsø forventer de danske virksomheder i undersøgelsen at fordoble investeringsniveauet inden for frem år, fra 1,9 procent af den årlige omsætning de seneste to år til fire procent af den årlige omsætning i de kommende fem år, og de danske virksomheder er lidt mere optimistiske end gennemsnittet.

59 procent af de danske virksomheder, forventer at der er positivt afkast på investeringen inden for to år.

Det ligner nærmest verdens bedste investering, og det gode spørgsmål er da også, hvor der ikke investeres endnu mere, når en investering i digitaliseringen forekommer lige så let som at samle guld op på gaden.

Svaret er lige så enkelt som et er komplekst. Først og fremmest går udviklingen så stærkt, at de fleste føler sig på gyngende grund.

De tre væsentligste udfordringer er, at den digitale kultur i virksomhederne. Halvdelen af virksomhederne i undersøgelsen efterlyser digitale kompetencer. Den næststørste udfordring er mangel på digitalt lederskab fra topledelsen, og den tredje udfordring er uklarhed om fordele og omkostningerne ved en digital satsning.

Verdens bedste investering er med andre ord præget af mangel på viden, kompetencer og indsigt i de digitale muligheder.

»Det er en enorm udfordring,« siger Jesper Vedsø, men understreger samtidig, »at der er ingen vej tilbage«:

»Vores undersøgelse viser, at first movers klarer sig langt bedre. De er tre gange bedre til at kombinere høj indtjeningsvækst med en betydeligt omkostningsreduktion,« siger Jesper Vedsø.

PwC har gennem undersøgelsen identificeret 71 ud af 2100 virksomheder, som allerede har investeret markant i Industri 4.0. De forekommer nærmest uovervindelige i forhold til deres nuværende konkurrenter.

Den gruppe, der har investeret kraftigt i digitalisering, ny teknologi, robotter og automatiseringer, viser sig at være langt mere optimistiske i vurderingerne af de økonomiske fordele. De har nemlig allerede set, at det virker.

Ifølge undersøgelsen mener kun 10 procent, at de vil opnå over 30 procent i øget salg om faldende omkostninger. For first movers er det samme tal på 27 procent.