Google bøjer sig for EU

Søgegiganten accepterer for første gang at tilpasse sine søgeresultater, så Googles egne tjenester ikke favoriseres for meget.

Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad der ikke lykkedes for de amerikanske myndigheder ser nu ud til at lykkes for EU; at få søgegiganten Google til at acceptere juridiske bindinger for, hvordan selskabet præsenterer søgeresultater, skriver FT.com.

Aftalen, der ifølge de foreløbige forlydender løber i fem år, betyder, at Google fremover accepterer en række begrænsninger. Selskabet binder sig blandt andet til at præsentere links til rivaliserende tjenester, hvis brugeren søger efter for eksempel restauranter, ligesom Google accepterer ikke at skrælle andre tjenesters indhold med henblik på at placere annoncer op i mod dette indhold i Googles specialtjenester, hvis den rivaliserende tjeneste ikke ønsker det.

Aftalen markerer slutningen på tre års tovtrækkerier mellem Google og EU, som udspringer af klager fra Googles konkurrenter, herunder Microsoft. Selvom det umiddelbart ligner en sejr rivalerne, så vurderer FT.com, at de vil synes, at Google er sluppet billigt. Hvormod Microsoft tidligere har været part i et årelangt og opslidende juridisk slagsmål med EU, så slipper Google for yderligere tiltale samt bøder ved at indgå en frivillig aftale.

Googles aftale i EU står i stærk kontrast til de amerikanske myndigheders behandling af selskabet. Her var konklusionen, at Google ikke bevidst forhindrer andre selskabers rivaliserende tjenester i at dukke op i Googles søgeresultater, og selskabet slap derfor for videre tiltale.
 
Google står for 90 procent af søgningerne i EU.