Gør Aller-familien klar til et opbrud?

En af de mest besynderlige ejerkonstruktioner bringes nu til ophør.

Byline - bylinebillede Jens Chr. Hansen, BM Business Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Aller-familien køber ejerskabet til medie- og underholdningskoncernen Aller tilbage. Konkret sker det ved, at Aller Holding, som styres af Aller-familien, køber den eksterne aktionær, det børsnoterede Rella Holding, helt ud for en pris på 1,7 mia. kr. Og ja. Rella er Aller stavet bagfra og henviser dermed til den særegne konstruktion.

Der er tale om et umage par, som næppe har elsket hinanden de seneste 20-25 år, men dog været nødt til at respektere hinanden. Det særlige ved Rella Holding er, at denne eksterne, men altså største aktionær i Aller-koncernen er totalt uden for indflydelse. Aller-familien har nemlig de stemmetunge A-aktier, mens Rella Holding sidder på de stemmeløse B-aktier, og Aller-familien har i alle årene holdt den største enkelt-aktionær ud i meget strakt arm. Rella Holding er således et spejlbillede af udviklingen i Aller, et såkaldt passivt spejlbillede.

Det er ikke et særsyn med A- og B-aktier i Danmark, men det er et særsyn, at en aktionær med 64 procent af de udestående aktier i et par årtier holdes uden for indflydelse. Den største aktionær har således været underlagt – og dermed prisgivet – de beslutninger, som Aller-familien har lagt sig fast på. I mange år gik det rigtigt godt. Aller-koncernen var en solid pengemaskine, som kørte en forsigtig og konservativ økonomisk linje, og altid med gode, stabile udbytter til ejerne.

Men på det seneste er Aller løbet ind i en række øretæver. Se og Hør-skandalen rystede ikke bare medieverdenen, men også den politiske verden samt den økonomiske udvikling i Aller, og lige siden har Aller og Aller-familien kørt med ekstremt lav profil. Det seneste regnskab viste for første gang underskud på driften på 60 mio. kr. Bundlinjen blev dog reddet af en stor pengetank, der kastede udbytter og renter af sig. Bundlinjen i Aller Holding endte på 59 mio. kr. Aller er stadig stærk på de mange ugeblade, som fortsat giver et godt cash-flow, men svag på de nye digitale medier. Aller-koncernen skal finde ud af hvilken vej, der skal vælges. Altså en væsentlig strategisk beslutning, som også kan indebære en ny struktur og store investeringer.

Baggrunden for Rella Holdings beslutning om at give op og sælge sine B-aktier står hen i det uvisse. Formanden for Rella Holding, Rikke Schiøtt Petersen, har blot denne kommentar: »Tidspunktet er belejligt nu.«

Rella Holding kom til verden på et tidspunkt, hvor B-aktier fra pengesultne Aller-familiemedlemmer for nogle årtier siden begyndte at cirkulere. Det førte i 1991 til en B-aktieopsamling i selskabet, der kom til at hedde Rella Holding. Bag denne operation stod bl.a. brødrene Jens og Henning Arnth Jensen, som fortsat er i bestyrelsen i den »fjendtlige aktionær« Rella Holding, samt udlandsdanskere med penge på kistebunden. Rella Holding blev børsnoteret på den lille vækstbørs, Dansk AMP, i 1999 og først fundet værdig til at blive noteret på den rigtige fondsbørs i 2006. Men nu er det altså slut. Rella Holding har ikke andre aktiviteter end aktieposten i Aller Holding og skal afnoteres og afvikles.

Man kan kun gisne om, hvad baggrunden er for at købe de stemmeløse B-aktier tilbage til Aller-familien. Det er svært at tro, at aktierne i Aller samles, for at familien bag Aller efterfølgende sælger hele koncernen. Dertil er Aller-historien tilbage fra 1873 for vigtig. Aller Holding har tre aktionærer. Ud over Rella Holding er det udlandsdanskeren og familiemedlemmet Susanne Aller, Luxembourg, samt Allerfonden. Det er uvist, hvordan handelen skrues sammen, og uvist hvor de 1,7 mia. kr. til at købe aktierne i Rella Holding kommer fra. Overhovedet i Aller synes at være Erik Aller, der har titel af overdirektør.

Umiddelbart er det svært at se, hvad denne operation betyder for Aller-koncernen. Man kan forestille sig, at den voldsomme uro og meget kraftige kritik af Aller og Aller-familiemedlemmerne har ført til en beslutning om at modernisere Aller-koncernen. Og dermed lægge op til en ny struktur med en udefrakommende professionel ledelse i direktion og bestyrelse. Det er uklart, hvad familiens rolle helt konkret er i dag. En ny struktur kan indebære en klarere adskillelse mellem ejerne og ansatte topfolk med ansvar for den daglige drift.