Forskere: Caspar Rose er købt og betalt

To forskere kommer med sønderlemmende kritik af kollega Caspar Roses syn på ejer- og stemmebegrænsninger i banker. De undrer sig over, at han skifter holdning samtidig med, at han får penge fra Lokale Pengeinstitutter.

Professor Casper Rose fra Copenhagen Business School beskyldes af to forskerkolleger for – på et ganske belejligt tidspunkt – at have skiftet mening om ejer- og stemmebegrænsninger i banker, så det passede med ytringer fra direktøren for Lokale Pengeinstitutter i P1 Business. Han vil dog ikke fremvise den dokumentaion, der ligger til grund for hans holdningsændring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Helles Eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et hidtil uset hårdt angreb på en kollega beskyldes professor på Copenhagen Business School Caspar Rose for at være købt og betalt af de små bankers brancheorganisation, Lokale Pengeinstitutter, og anklages for at opføre sig som en lommefilosof snarere end en forsker.

Angrebet sættes ind af kollegerne Ken L. Bechmann, professor på Institut for Finansiering på Copenhagen Business School, og Johannes Raaballe, lektor på Institut for Økonomi, Aarhus Universitet i en artikel i Finans/Invest.

Forhistorien

Først forhistorien: Bechmann og Raaballe har i flere år forsket i betydningen af stemme- og ejerbegrænsningerne i danske banker. De når frem til den konklusion, at banker med disse begrænsninger mangler bremseklodser, blandt andet fordi ledelserne har for frit spil på grund af en manglende storaktionær til at holde dem i ørerne. Det efterlader de almindelige aktionærer med begrænsede kontrolmuligheder.

Ifølge de to forskere har Caspar Rose samme holdning frem til januar 2009. Herefter skifter han pludselig mening. Det sker tilfældigvis samtidig med, at direktøren for Lokale Pengeinstitutter, Jan Kondrup, i radioprogrammet P1 Business siger, at der findes flere videnskabelige undersøgelser, som viser, at stemme- og ejerbegrænsninger ikke har negativ effekt på bankernes performance.

Ifølge Bechmann og Raaballe er det forkert. De videnskabelige undersøgelser findes ikke. Derfor får Jan Kondrup travlt med at opfinde dokumentationen, og her får han hjælp fra Caspar Rose, mener Bechmann og Raaballe. I februar skriver han et blog-indlæg på borsen.dk, der understøtter Lokale Pengeinstitutters positive syn på stemme- og ejerbegrænsninger. Indlægget tager Jan Kondrup imod med kyshånd.

Ingen dokumentation

Bechmann og Raaballe undrer sig over blogindlægget, som de kalder for et læserbrev, og forsøger at få Caspar Rose til at dokumentere den forskning, som ligger til grund for professorens nye holdning til emnet. Dokumentationen kommer ikke og er fortsat en mangelvare.

Det får de to forskere til at gå i gang med at undersøge, om Caspar Rose har været på Lokale Pengeinstitutters lønningsliste. De når frem til et nedslående resultat: Rose har fået penge af branche-organisationen for at udarbejde et notat om netop ejer- og stemmelofter.

Bechmann og Raaballe mener derfor, at Caspar Rose fører offentligheden bag lyset. Han burde ikke stå alene som afsender af læserbrevet som en uafhængig forsker - det burde fremgå, at der er tale om en opgave, som er bestilt og betalt af Lokale Pengeinstitutter.

Samtidig beskylder de to forskere Caspar Rose for lemfældig omgang med eksisterende forskning om emnet. Rose tager udgangspunkt i en stor EU-undersøgelse, når han begrunder sit nye syn på stemme- og ejerbegrænsninger - altså, at de ikke har betydning for bankers performance. Men ifølge Bechmann og Raaballe har Rose fået undersøgelsen galt i halsen, fordi EU-undersøgelsen netop understreger, at der ikke findes en eneste undersøgelse af stemme- og ejerbegrænsninger noget sted i verden. Det er ellers påstanden fra såvel professor Caspar Rose som direktør i Lokale Pengeinstitutter Jan Kondrup.

Ken L. Bechmann og Johnnes Raaballe har ikke ønsket at uddybe beskyldningerne mod Caspar Rose, men henviser til den videnskabelige artikel, som i de kredse kaldes for en replik, i Finans/Invest.