Flere fly-fusioner og opkøb i vente

Der er flere fusioner og opkøb i vente blandt flyselskaber. Det vurderer Vagn Sørensen, der er tidligere chef for Austrian Airlines og tidligere SAS chef.

- Luftfart er en industri, hvor det kan betale sig at være stor. Derfor er flere fusioner nært forestående, da alternativet til det kun er nedskæringer, konstaterede Vagn Sørensen i et indlæg på VL Døgnet 2007.

Vagn Sørensen redegjorde i sit indlæg for luftfartsindustriens op og nedture siden de første lavprisselskaber i 1990'erne udfordrede de store etablerede flyselskaber.

- I gamle dage var luftfartsbranchen en ekstremt reguleret branche. Der skete store forandringer og nye spillere kom til.

Nogle klarede sig ikke, men de skabte ravage i markedet. Mange af de gamle etablerede selskaber opdagde først sent, at vi skulle tilpasse os til de nye tider med et ekstremt fokus på pris, sagde Vagn Sørensen, der kaldte krisen i kølvandet på 11. september 2001 for et "wake up call" for de gamle etablerede flyselskaber.

Han tror, at flyselskaberne kan se frem til to til gode år som nu. Men så begynder de gode tider at vende, advarede han.

- Jeg tror der kommer to til tre særdeles gode år for luftfarten. Man har fået lavet omstillingen til højere effektivitet og lavere omkostninger. Samtidig er der en stor efterspørgsel. Samtidig vil en fortsat konsolidering lede til lavere omkostninger. Jeg er optimisk på kort sigt, men jeg er mindre optimistik på lang sigt. Den grundlæggende problem i luftfartsindustrien med overdreven optimisme i gode tider findes stadig. Så jeg er skeptisk på mellemlang til lang sigt, lød det fra Vagn Sørensen.

RB-Børsen