Finansiel Stabilitet medejer af otte børsnoterede banker

Det statslige skraldespandsselskab for krakkede banker er blevet medejer af en særdeles bred vifte af banker og andre selskaber i løbet af sit fireårige liv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vidner den netop offentliggjorte statistik over selskabets værdipapirbeholdning om.

Statistikken er renset for selskaber, der er gået konkurs, og den viser, at Finansiel Stabilitet - og altså i sidste ende staten - er medejer af otte børsnoterede banker. Det drejer sig om Hvidbjerg Bank, Lollands Bank, Sparekassen Himmerland, Sparekassen Faaborg, Sparekassen Hvetbo, Sparekassen Lolland, Vestjysk Bank og Vordingborg Bank.

Størst er den statslige indflydelse i Vordingborg Bank, hvor ejerandelen er 14 pct.

Bankaktierne er, sammen med garantbeviser og andelsbeviser i unoterede pengeinstitutter, typisk blevet brugt som betaling for den garantiprovision, bankerne skulle hoste op med for at komme ind under Bankpakke I.

Derudover har Finansiel Stabilitet samlet sig en overordentlig bred portefølje af både børsnoterede og unoterede aktier og anparter samt en stor portion obligationer, K/S-obligationer og sektoraktier i selskaber som DLR Kredit, Multidata og Nets.

Aktierne har Finansiel Stabilitet overtaget fra de krakkede banker, selskabet har overtaget gennem tiden.

Dermed er staten blevet medejer af børsnoterede Asgaard Group, rederiet Erria, Prime Office, Sjælsø Gruppen, Tower Group, softwareselskabet Trifork og Victoria Properties. De unoterede selskaber tæller blandt andet Svendborg Avis, Lohals Havn, Rovsing Management Group, Strynø-Rudkøbing Færgefart, Asschenfeldt Invest Gruppen og Morsø Golfbane.