Fætre flasket op med fragtkørsel

Fædrene drev hver sin fragtmandsvirksomhed i Viborg - sønnerne slog firmaerne sammen og har med en stribe af opkøb skabt en slagkraftig transport-virksomhed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hvis man driver en fragtmandsrute mellem Viborg og Århus, ligner det en god idé at tage gods med fra Bjerringbro, der ligger nogenlunde midtvejs mellem de to byer.

Er man tilsluttet Danske Fragtmænd kræver det blot, at man er i stand til at overtage Bjerringbro-Århus ruten fra den fragtmand, der sidder med rettighederne til ruten.

Eksemplet er hentet hos Sørensen Fragt A/S i Viborg, og det illustrerer ganske godt, hvordan det er lykkedes fætrene Morten og Peter Sørensen at skabe en ekspanderende transportvirksomhed baseret på opkøb, hvor det er muligt at raffinere synergigevinsterne til det yderste for at opnå målet: Mest mulig gods på hver eneste bil til hver en tid!

Seks opkøbBjerringbro-Århus ruten er blot ét eksempel på fætrenes foretagsomhed. Siden de to i 2003 lagde deres fragtmandsvirksomheder sammen, har viborgenserne overtaget hele seks kolleger i den nordlige del af Jylland ud fra devisen:

- Hvad ligger tæt på vore ruter? Hvordan kan vi effektivisere vores system med en ny rute?

Ekspansionen har kostet, og lige nu skal der kæmpes hårdt for at tjene penge, erkender Sørensen-fætrene.

Derfor gås alle omkostninger igennem med tættekam.

- Hele transportsektoren er ramt i øjeblikket, og vi er ikke gået fri. Også vi har måttet foretage reduktioner i medarbejderstaben, men vi tror på, at vi gennem en tilpasning af omkostningerne vil være klar til ny ekspansion, når tiderne ændrer sig til det bedre, siger Morten Sørensen.

De to fætre er i næsten bogstaveligste forstand flasket op med fragtmandserhvervet i og med, at deres respektive fædre, Aksel og Jørgen Sørensen, drev hver sit fragtmandsfirma. Sørensen-slægten har været involveret i fragtmandskørsel siden 1920’erne.

Tæt parløbFætrene har da også kørt et tæt parløb livet igennem med lastbiler som den helt store fællesnævner gennem de senere år. Allerede i 1997 overtog Morten Sørensen sin fars firma, og for Peter Sørensens vedkommende blev det glidende generationsskifte indledt i 2000. Allerede da kunne fætrene se, hvordan de kunne effektivisere virksomhederne gennem en sammenlægning.

- Det var ikke så svært at få øje på gevinsterne, for vi kørte jo et langt stykke ad vejen til de samme kunder ad de samme veje og ofte lige efter hinanden, siger Peter Sørensen.

Fusionen i 2003 har da også vist sig at være en succes. Sørensen Fragt indgår også i strategiske samarbejder. Blandt andet har firmaet indgået en aftale med kollegerne Alfred Pedersen & Sønner om distribution af gods i Viborg. Firmaerne har opdelt byen i seks sektioner med tre sektioner til hver, og så udveksler de ellers gods til hinanden med henblik på distribution i de seks sektioner. Kollegialt samarbejde er én af fætrenes kæpheste.

SikkerhedEn anden kæphest er trafiksikkerhed, hvor Sørensen Fragt spiller en særdeles aktiv rolle. Ikke alene er virksomheden certificeret under projektet »Trafiksikkerhed i Virksomheden«. Viborgenserne deltager også i undervisning af folkeskoleelever fra 2.-4. klasse fra Vejle til Skagen. Peter Sørensen drager af sted fem uger for at lære børnene om sikkerhed i forhold til lastbiler i almindelighed og højresving i særdeleshed. Netop fra 2. klasse begynder børnene selv at cykle.

Den pædagogiske opgave er en stor fornøjelse, mener Peter Sørensen, der gerne tager de små med op i førerhuset, hvor de kan se, hvad chaufføren kan se.

Det er ikke så lidt hos Sørensen Fragt. Samtlige biler er udrustet med cyklistkamera.

Hjemme i Viborg får firmaet også besøg af skoleklasser.

Firmaets bestyrelse er helt igennem Sørensen’sk. Bestyrelsesformanden, Kent Sørensen, er Peter Sørensens storebror. Troels Sørensen, der også sidder i bestyrelsen, er Morten Sørensens lillebror.