EU-straftold slår til: Stor lussing til eksporten af amerikansk whisky

Toldkrigen mellem USA og EU sætter nu sine spor på eksporten af amerikansk whisky. I anden halvdel af 2018 har eksporten fra USA oplevet et voldsomt fald.

Hævede toldafgifter på whisky fra USA giver den amerikanske whiskyeksport et enormt tilbageslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON/AFP/Ritzau Scanpix

Hævede toldafgifter mellem USA og store handelspartnere bider nu fra sig, og den amerikanske whiskyeksport ser ud til at tørre mere og mere ud.

USAs præsident Donald Trump indførte i sommer told på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico. Det resulterede i en toldkrig, hvor Kina, Canada, Mexico og EU smækkede importafgifterne op fra ti pct. til 25 pct. på blandt andet amerikansk whisky og bourbon sidste år.

Det har resulteret i et fald på amerikansk whiskyeksport på 11 pct. i anden halvdel af 2018, viser en rapport fra Destilled Spirits Council ifølge Reuters.

I de første seks måneder af 2018 voksede whiskyeksporten ellers med 28 procent sammenlignet med samme periode i 2017. Dels hjulpet på vej af virksomheder som Jack Daniels og Brown-Forman, der leverede hurtige forsendelser til udlandet – og især Europa – før toldafgifterne steg.

Samlet for hele 2018 steg whiskyeksporten med 5,1 pct. svarende til 1,18 milliarder dollar. Det er et betydeligt fald fra en stigning på 16 pct, som man oplvede i 2017.

Det største marked

Den samlede eksport til EU faldt med 13,4 pct i anden halvdel af 2018 efter at have steget 33 procent i løbet af de første seks måneder. Den Europæiske Union er det største marked for spiritus og tegner sig for næsten 60 procent af den samlede eksport, ifølge Destilled Spirits Council.

Toldkrigen brød ud, efter at USAs præsident, Donald Trump, 1. juni indførte told på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico. Men hvor Trumps told var målrettet en konkret økonomisk betydning, stod det klart, at EUs gengældelsestold primært var af symbolsk politisk betydning.

EU indførte straftold på 25 pct. på en række nøje udvalgte amerikanske varer som amerikanske grill blandt andre af mærket Weber. Det samme gjaldt produkter som Harley-Davidson-motorcykler, Levis-cowboybukser og whisky.