EU klar med start-kabler til elbiler

Reduktionen af drivhusgasser er i disse dage et hovedtema i Bruxelles, hvor EU-Kommissionen barsler med en hjælpende hånd til det spirende elbilsmarked.

Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Adm. direktør i Tesla, Elon Musk, har store planer for, hvordan både transport og energiforbrug kan revolutioneres gennem elbiler. Men når den amerikanske milliardær og multientreprenør kigger mod Europa, må han sande, at elbilsalget ikke rigtigt har taget fart. Kun i Holland og Estland udgør elbilsalget mere end en procent af den samlede mængde solgte biler i perioden 2010-2014. Og selv om antallet af elbiler i EU er vokset fra blot 760 til 70.000 i samme periode, svarer den samlede elbilflåde kun til den mængde almindelige biler, der sælges i Irland hvert år.

Men nu gør EU klar til at hjælpe udrulningen af elbiler i gang i Europa, fortalte EU-kommissær med ansvar for energiunionen, Maroš Šefčovič, onsdag på et pressemøde i Bruxelles.

»Kommission vil ty til handling for at få fart på udrulningnen af køretøjer med lav eller ingen CO2-udledning, så de får en signifikant markedsandel i 2030,« lød det fra kommissæren.

»Vi vil også bruge vores kræfter på at sikre, at elbiler bliver koblet sammen med det intelligente elnet, og at der er tilstrækkelige ladepunkter i nye bygninger. Vi vil også sikre, at vi udruller infrastruktur, så det bliver lige så let at lade dit batteri som at fylde din benzintank, når du rejser gennem Europa,« sagde Maroš Šefčovič videre.

Hvad planerne konkret vil udmønte sig i, må vi vente at se. EU-Kommissionen kom ikke med konkrete politikpunkter for udrulningen af elbiler og infrastruktur.