Energikæmper forventer masser af havvind i ny energiaftale

Ørsted og Vattenfall er begyndt at se frem mod den kommende energiaftale, og den bør indeholde store mængder havvind.

Administrerende direktør i Ørsted, Henrik Poulsen, løfter nu ambitionen for, hvor mange havvind selskabet gerne ser i den kommende energiaftale (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Et sted mellem 200 og 300 havvindmøller. Det er, hvad Vattenfall og Ørsted (det tidl. DONG) sætter næste op efter i den kommende energiaftale for årene 2020-2030, der skal forhandles på den anden side af nytår.

»Jeg er grøn af natur, så tre gigawatt (3.000MW) vil jeg ikke blinke af. Men det drejer sig jo meget om, hvordan man balancerer det ind i markedet. Synergieffekterne af at bygge endnu større er store, vi har blandt andet opnået besparelser ved at samle de danske udbud. Det er også afgørende, at udbygningen sker jævnt over hele perioden, så man ikke får huller i pipelinen hos os og på møllefabrikkerne. Og så håber jeg selvfølgelig, at vi er konkurrencedygtige til at vinde,« siger adm. direktør i Vattenfall i Danmark, Michael Simmelsgaard.

Netop Vattenfall er på vej til at den største operatør af havvind i Danmark. Svenskerne vandt alle udbud i energiaftalen fra 2012, og derfor er man nu ved at opføre 1.350MW i Danmark.

Ørsted har haft noget mere succes i Tyskland og Storbritannien, hvor han har opbygget verdens klart største portefølje af havvindsprojekter – bland andet de to Hornsea-parker på henholdsvis 1.200 og 1.386MW.

I et interview med Berlingske i starten af året sagde Ørsteds topchef Henrik Poulsen, at han forventede minimum to havvindmølleparker ”af skala” i aftalen. Adspurgt, om skala var over 500MW, svarede han bekræftende, men nu er direktøren i havvindlederen klar til at hæve overlæggeren. 

»Jeg vil stadig sige, at et energiforlig bør indeholde minimum to havvindmølleparker, fordi vi har så exceptionelt gode vindforhold, og fordi priser er kommet så langt ned. Og hvad er en stor havvindmøllepark nu om dage? Det er vel i størrelsesordenen én gigawatt per park,« siger Henrik Poulsen.

I den seneste energiaftale fra år 2012 blev der udlagt planer for 1.350 megawatt. Da energiaftalen løb i otte år, svarer det til 168MW om året. Med Ørsteds og Vattenfall ambitioner vil der i gennemsnit skulle opføres 200-300MW om året. Priserne for de tre havvindparker i 2012-aftalen har ligget mellem 77 og 37 øre per kilowatttime, og der er en bred og forankret forventning om, at priserne efter 2020 bliver lavere – Vattenfall forventer sågår, at havvind kan blive støttefrit i Danmark efter år 2025.