Efter eksploderende telefoner: Her er de nye topsmartphones fra Samsung

Den sydkoreanske mobilgigant har lanceret to nye og større Galaxy S8-telefoner, som kommer på gaden i Danmark i april og har længere skærm, der når helt ud til kanten og dermed er uden fysiske knapper.

Samsungs nye toptelefoner, Galaxy S8 (til venstre) og S8+ (til højre), skal genskabe tilliden til Samsung oven på batteriskandalen og er samtidig det fremmeste våben i kampen mod Apple. Foto: Brendan McDermid, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

Med ordene »Jeg er glad for, I er her i dag. I ved alle, det har været et udfordrende år for Samsung,« indledte Samsungs mobilchef, Koh Dong-jin, onsdag aften sin pressekonference, hvor mobilgiganten lancerede sine nye flagskibstelefoner. Samsung Galaxy S8 og Samsung Galaxy S8+ kommer på markedet i Danmark den 28. april, mens forudbestillingerne starter straks.

De nye telefoner bliver solgt til 6.199 kroner for den 5,8 tommer (14,7 cm) store Galaxy S8, mens Galaxy S8+ på 6,2 tommer (15,7 cm) bliver lidt dyrere og står til 6.999 kroner. De nye telefoner er større end forgængerne og spiller selvsagt sammen med Samsungs øvrige sortiment af smarture, TV, Virtual Reality-briller, 360-graders kameraer og endda hårde hvidevarer. Begge telefoner, som kommer i guld, sølv, blå og grå, har som udgangspunkt 64 gigabyte lagerplads, der dog kan udvides til 256 gigabyte via mikro-SD-kort.

Skærm til kanten

Galaxy S8 og S8+ er tyndere end forgængerne, og skærmene er større end Apples iPhone 7 og iPhone 7 Plus, der er hovedkonkurrenterne. Telefonerne har som noget helt nyt en såkaldt »infinity«-skærm, hvilket vil sige, at skærmen når helt ud til kanten af telefon, som den buer rundtom på alle fire sider, så telefonen virker mere aflang end før. Samtidig er knapperne nu integreret i selve skærmen. »Hjem«-knappen er således under skærmen og bliver kaldt en »usynlig Hjem-knap«, ligesom telefonerne som tidligere er vand- og støvafvisende. Det betyder også, at der ikke længere er plads til Samsungs logo på forsiden af telefonen.

Den aflange skærm i formatet 18,5:9 gør ifølge Samsung Galaxy S8-telefonerne bedre egnet til den nye funktion, hvor skærmen kan deles op, så man kan have to programmer åbne og se og bruge dem samtidig.

Der er fingeraftrykslæser på bagsiden af telefonerne, hvis kamera på forsiden har en opløsning på otte megapixler med hurtigere autofokusering, mens bagsidekameraet ligesom sidste års Galaxy S7-telefoner er på 12 megapixler men loves at levere øget skarphed og kontrast, fordi der automatisk tages ekstra billeder for at have flere data at bygge det endelige foto op af.

Galaxy S8-telefonerne er også udstyret med Samsungs nye, digitale butler, Bixby, der er modsvaret til Apples Siri. Bixby kan arbejde sammen med nogle af de installerede apps og funktioner på Galaxy-telefonerne, men man skal ikke forvente at kunne tale dansk til den. Bixby forstår kun engelsk og koreansk.

Endelig er der nu krypteret ansigtsgenkendelse på telefonerne, hvis sikkerhed generelt har fået et hak opad som følge af de mange afsløringer af, hvordan efterretningstjenester og hackere forsøger at trænge usete ind på folks telefoner.

Dette er en særlig dokstation til de nye Galaxy S8-telefoner. Dex kalder Samsung den, og dermed kan man koble en ekstern PC-skærm, tastatur og mus på, så det i mange tilfælde bliver lettere at arbejde med telefonen. Dex kommer til at koste 1.190 kroner i Danmark. Foto: Brendan McDermid, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID.

Stort pres for at blive en succes

Presset på sydkoreanske Samsung forud for lanceringen af Galaxy S8 har været stort. Telefonen skal nemlig overtrumfe den iPhone 8, som Apple vil være klar med til efteråret som tiårsjubilæumsmodel, og som forventningerne er skruet nærmest hysterisk i vejret til. Det er derfor altafgørden for Samsung, at Galaxy S8 bliver en salgssucces, så forbrugertilliden genoprettes, og der igen kommer penge i kassen.

»Galaxy S8 er den vigtigste telefon for Samsung i ti år, og hver eneste del af den vil komme under mikroskop som følge af tilbagekaldelsen af Galaxy Note 7,« siger Ben Wood, smartphoneanalytiker hos det britiske CSS Insight, til nyhedsbureauet Reuters.

Galaxy S8 var oprindelig tænkt lanceret lige op til verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona i begyndelsen af marts for dermed at få det sædvanlige halve års forspring, inden Apple opdaterer sin iPhone, der i år har tiårsjubilæum.

Men Samsung fik så store problemer med sin toperhvervstelefon Galaxy Note 7 og dens overophedede og direkte eksploderende batteri, at hele produktionen på 2,5 millioner telefoner måtte trækkes tilbage fra markedet og alle kræfter sættes ind på at finde og løse problemet, der efterlod en regning i milliardklassen hos Samsung.

Nummer to i Danmark

I mellemtiden nåede Apple lige at rykke forbi Samsung og blive verdens største smartphoneproducent i oktober-december 2016. Samsung er dog stadig verdens største både mobil- og TV-producent og den største af de mange Android-producenter. 27 procent af alle solgte smartphones i Danmark i 2. halvår 2016 stod der »Samsung« på. Kun Apple var større med et salg på 51 procent, viser analysehuset IDCs opgørelse.

Sidste års toptelefoner, Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge med rundede glasskærmskanter, er blevet en af Samsungs bedst sælgende til dato. Tilbagetrækningen af Galaxy Note 7 bidrog yderligere til salget. Galaxy S7-telefonerne er samtidig blevet rost i høje toner af anmelderne.

Andreas Bergqvist, der er nordisk produktchef for telecom hos Samsung, håber på, at de nye S8-telefoner vil give Samsung et comeback:

»Lanceringen af Galaxy S8 markerer et helt nyt kapitel hvad angår design og tjenester til smartphones. Med Galaxy S8, åbner vi for nye måder at opleve verden på og samtidig redefinerer vi, hvad der er muligt med mobiltelefoner og mobilsikkerhed,« siger han i en pressemeddelelse i forbindelse med lanceringen.