Apple leverer stadig brugte iPhones trods dom

Forbrugerrådet Tænk beder Forbrugerombudsmanden om at tage fat i både Apple og danske forhandlere for at få dem til at overholde klar dom om, at man har krav på en fabriksny telefon.

Man har ret til at få en fabriksny telefon, hvis ens gamle er defekt - og det gælder også Apple. Arkivfoto: Regis Duvignau, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Regis Duvignau

Trods en klar dom i december fortsætter Apple med at give danskere, der afleverer en iPhone-telefon efter reklamationer, en brugt telefon tilbage. Derfor har Forbrugerrådet Tænk nu på baggrund af egne undersøgelser og kontakt til forhandlere og forbrugere bedt Forbrugerombudsmanden om at undersøge sagen og om fornødent gribe ind over for Apple og danske forhandlere af Apple-produkter.

»Det er over tre måneder siden, at dommen faldt, og det er problematisk, hvis lovgivningen fortsat ikke overholdes. Forhandlerne skal efterleve købeloven, uanset hvad Apple siger og gør - og det gør de ikke, hvis de udleverer brugte telefoner i de situationer, hvor forbrugeren har krav på en fabriksny. Vi håber derfor, at Forbrugerombudsmanden vil gå ind i sagen og sørge for, at forbrugerne ikke bliver ladt i stikken,« siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Svært selv at se

9. december 2016 blev Apple ved Retten i Glostrup dømt til at betale erstatning til en iPhone-køber, som havde fået en genbrugt iPhone retur, da han indleverede sin egen til reparation. Retten slog fast, at det var i strid med købeloven, hvor man har ret til et helt nyt produkt og ikke et produkt, der kan rumme genbrugte dele fra andre - i dette tilfælde - telefoner.

Anja Philip slår fast, at »købeloven gælder naturligvis også for Apple og deres forhandlere«. Hun opfordrer danskerne til at tippe Forbrugerrådet Tænk, hvis en forhandler har byttet deres defekte smartphone om med en ny med genbrugte dele, selv om de har krav på en ny.

Det kan dog være svært at finde ud af, om telefonen er en genbrugsmodel. Tegn på det kan være, at man ikke får den i den originale indpakning, at forseglingen på æsken er brudt, eller at serienummeret på telefonen er forskelligt fra det på æsken. Reelt er forhandleren eller producenten dog de eneste, der med sikkerhed kan besvare spørgsmålet. Derfor opfordrer Forbrugerrådet Tænk til, at man tydeligt spørger til, om telefonen er »fabriksny« eller får bekræftet, at den »ikke er refurbished« - som er den tekniske betegnelse for, at der er genbrugt reservedele.

Læs mere: Forbrugerrådet Tænks anmeldelse til Forbrugerombudsmanden

Forbrugerrådet Tænks vejledning og mulighed for at anmelde genbrugte telefoner