Samsung vil sælge reparerede »bombetelefoner«

Mobilgiganten håber at kunne få lov til at sælge Galaxy Note 7-telefonen igen for at nedbringe skrotmængden.

Galaxy Note 7-telefonen med den digitale pen nåede at få mange anmelderroser, inden batteriproblemerne brød ud, og det hele brød sammen. Nu kan telefonen være på vej til salg igen. Arkivfoto: Iqro Rinaldi, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: © Iqro Rinaldi / Reuters

Et bjerg på millioner af kasserede smartphones betyder nu, at verdens største mobilproducent, Samsung, måske sætter ombyggede eksemplarer af sin omdiskuterede Galaxy Note 7-telefon til salg, hvis ellers myndighederne tillader det. Derudover vil så mange dele af de kasserede telefoner blive genbrugt.

Det meddelte den sydkoreanske mobilgigant mandag. Budskabet kommer lige op til, at Samsung onsdag i denne uge lancerer sin nye toptelefon, Galaxy S8, som er blevet forsinket som følge af batteriskandalen med Galaxy Note 7-telefonen. Her måtte Samsung til sidst tage et milliardsmæk og tilbagekalde 2,5 millioner leverede telefoner som følge af en lang række tilfælde, hvor batteriet i telefonen overophedede og sågar eksploderede.

Forbudt i fly og i posten - bombe i storspil

Det fik flyselskaber kloden over til at forbyde telefonen om bord, selv i slukket tilstand, og blandt andet det britiske postvæsen nægtede at omdele pakker med telefonen i - også da den skulle sendes retur til Samsung.

Galaxy Note 7 blev i folkemunde omdøbt til »bombetelefonen«, og det var sågar muligt at erstatte de bomber, som man ellers har til rådighed i spilstorsællerten »Grand Theft Auto V«, med Samsung-telefoner.

Samsung har fået 97 procent af de leverede Galaxy Note 7-telefoner retur, og en langvarig undersøgelse har slået fast, at det var batterierne og konstruktionen af batteriholderen, der udløste problemerne.

Telefonen nåede at få meget flotte anmeldelser, inden batteriproblemerne begyndte at melde sig.

Ros fra Greenpeace for miljøhåndtering

Nu vil Samsung gensælge nogle af Galaxy Note 7-telefonerne efter at have udskiftet dele i dem i et forsøg på at slippe af med affaldsbjerget på »en mijøvenlig måde«. Telefonerne ville nemlig udgøre en miljøtrussel, hvis de blev behandlet som skrald. De dele, der kan bruges på ny, vil blive taget ud, og metaller vil blive behandlet af genbrugsselskaber med speciale i den slags.

Hvornår og hvor Galaxy Note 7-telefonerne vil kunne købes, afhænger ifølge Samsung af forhandlinger med lokale myndigheder og teleselskaber. Samsung vil fjerne komponenter som halvledere og kameraer fra de telefoner, der skal genanvendes, og bruge dem i andre produkter. Metaller som kobber, nikkel, guld og sølv vil blive trukket ud og behandlet miljømæssigt forsvarligt, lover mobilgiganten.

Miljøorganisationen Greenpeace byder initiativet velkomment efter i flere måneder at have presset Samsung til at forholde sig til følgerne af tilbagekaldelsen.

»Dette er en større gevinst for alle, som har handlet, og et skrift mod at ændre den måde, som vi producerer på og gør af elektronik bagefter,« siger Jude Lee fra Greenpeace East Asia til den britiske avis The Guardian.

Galaxy S8 præsenteres onsdag aften

Greenpeace vil blive ved med at presse Samsung for en tidsplan for, hvordan skrotbjerget afvikles, og miljøorganisationen håber, at andre producenter nu vil arbejde seriøst med spørgsmålet om, hvordan farligt elektronikskrot fra mobiltelefoner håndteres.

Galaxy S8-telefonen lanceres onsdag aften i denne uge og afløser sidste års toptelefoner, Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge, som er blevet en af Samsungs bedst sælgende mobiltelefoner til dato - også hjulpet af problemerne med Galaxy Note 7.

Galaxy S8 skal genskabe tilliden til Samsung-mærket.

Mareridtet med Galaxy Note 7 menes at have kostet Samsung omkring 40 milliarder kroner.