Dyre impulskøb giver elektrisk stød

Armbånd skal sørge for, at man ikke uforvarent tømmer sin bankkonto.

Nu kan det bogstavlig talt gøre ondt at hive dankortet frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover er det slut med at bruge for mange penge - ellers får man bogstaveligt et rap over fingrene i form af et elektrisk stød, når man står i butikken og vil betale men har nået grænsen. Det sørger et nyt armbånd for.

Her er armbåndet, som giver stød, når det er ved at gå galt. Det kobles trådløst til ens mobiltelefon og er forbundet til ens bankkonto, så der aldrig bliver lavvande. Dimsen i midten er opladeren. Foto: Pavlok Fold sammen
Læs mere

Et britisk teknologiselskab kan nemlig nu koble det elektroniske armbånd sammen med bankkontoen, og de elektriske stød på op til 225 volt kan tilmed indstilles fra »behageligt til let ubehageligt«. Firmaet, Intelligent Environments, mener, at mange er bekymret for at komme til at bruge for mange penge, og at det derfor er bedre at få et lille chok straks frem for et modbydeligt smæk senere, skriver det britiske dagblad The Guardian.

Først får man en advarsel...

Efterhånden som det bliver muligt at betale uden at skulle have sit kreditkort frem i butikkerne, fordi man f.eks. blot kan holde sin mobiltelefon hen til kortautomaten, bliver det sværere for folk at holde styr på, hvor mange penge de faktisk bruger. Det øger ifølge firmaet risikoen for at få økonomiske problemer.

»Derfor besluttede vi at løse dette ved at gøre det muligt med et armbånd at styre vores overforbrug for os. Det betyder, at folk nu kan opnå fuld kontrol og oversigt over deres økonomi uden at skulle løfte en finger,« siger David Webber, administrerende direktør for Intelligent Environments, til avisen.

Meningen er, at man forbinder armbåndet med sin bankkonto og fastsætter en grænse for, hvor mange penge man må bruge. Når man derefter når grænsen, vil der i første omgang komme en besked på ens mobiltelefon. Fortsætter man alligevel med at bruge penge og dermed overskrider det fastsatte beløb, får man et elektrisk stød gennem armbåndet.

Batteriet kan holde til over 150 små stød, inden det skal lades op.

Men så er der lige sikkerheden...

Armbåndet, Pavlok, er amerikansk og endnu ikke kommet i almindelig handel. For at kunne få et »betalingschok« vil det kræve, at bankerne er med på ideen og tillader sammenkoblingen.

Armbåndet virker gennem Intelligent Environments' system Interact IoT (det står for »Internet of Things« eller Tingenes Internet), hvorigennem forskellige dimser og dingenoter kan kobles sammen. Man kan også koble Googles intelligente Nets-termostater og bankkontoen sammen på denne måde. Når der begynder at blive lavvande i kassen, vil termostaterne automatisk skrue ned for varmen til den forindstillede temperatur, så man sparer varme og penge.

Selv om det hele umiddelbart lyder smart, hæver professor Alan Woodward pegefingeren over for britiske BBC. Han er cybersikkerhedsekspert på Surrey University og ser store risici ved sikkerheden i at koble stadig mere udstyr sammen.

»Indviklede sammenkoblinger af systemer vil næsten med vished medføre utilsigtede sikkerhedshuller. Jeg ved godt, at denne type teknologi er udviklet i bedste hensigt, men vejen til Helvede er brolagt med dem. Bare fordi man kan koble en masse udstyr sammen, betyder det ikke nødvendigvis, at man bør gøre det,« siger han.