Kamp om føringen med lynhurtigt mobilnet

Meget forskellige bud på premieren på det kommende 5G-net, som er fundamentet for Tingenes Internet, på verdens største mobilmesse. I mellemtiden bliver der skruet op for 4G-nettet, for ifølge ekspert er 5G først interessant for forbrugerne om fem år.

Ericssons topchef, Hans Vestberg, fremviste en 5G-chip på Mobile World Congress i Barcelona i Spanien, hvor de kommende 5G-mobilnet har en hovedrolle, selv om de først kommer om fire-fem år. Foto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERT GEA

Lynhurtige 5G-mobilnet, som reagerer nærmest straks, har en af hovedrollerne på verdens største mobilmesse i denne uge, og allerede om fem år vil omkring 150 millioner verden over være »på« - foruden et væld af dimser og dingenoter, som skal måle og levere oplysninger, så f.eks. biler selv kan køre rundt uden at støde sammen med andre.

Mobile World Congress i Barcelona, som samler alt og alle inden for mobilverdenen frem til 25. februar, har stort fokus på 5G-mobilteknologien, og der er kamp om at være først. Den finske mobilgigant Nokia, som efter købet af fransk-amerikanske Alcatel-Lucent nu er verdens næststørste leverandør af mobiludstyr, mener, at de første 5G-net allerede kan tages i brug til næste år, altså tre år tidligere end hidtil forventet.

Nokia: I bliver overrasket

»5G vil komme hurtigere end forventet. Det vil nok overraske nogen af jer,« sagde Nokias topchef, Rajeev Suri, søndag.

5G er en endnu hurtigere mobilteknologi end dagens 4G/LTE, men endnu er det ikke lagt helt fast, hvilke standarder 5G skal følge, og det er afgørende vigtigt at være helt enige om, så alt udstyr kan virke overalt i verden. 5G er nødvendig for at få »Tingenes Internet« i gang, hvor millioner, hvis ikke milliarder, af målere og andet udstyr - alle de klassiske produkter - skal kunne kobles på nettet og bl.a. være grundlaget for selvkørende biler, der kan styre uden om forhindringer og køer takket være et væld af informationer om trafikken, som målerne opsamler.

I princippet skal 5G-mobilnettene kunne levere hastigheder på op til en gigabyte data i sekundet, altså omkring 66 gange hurtigere end en normal dansk internetforbindelse i hjemmene på 15 megabit i sekundet. Men samtidig skal forsinkelsen på forbindelsen være helt nede på under fem millisekunder, altså noget nær realtid, hvor dagens 4G-net ligger på omkring ti millisekunder. Der sker altså noget, straks man trykker på en knap eller klikker på et link på nettet.

Analytiker: Ingen praktisk betydning de næste fem år

Svenske Ericsson, der er verdens største netværksleverandør, venter, at 150 millioner brugere er på 5G-nettene om fem år.

»Vi tror, at der i 2021 vil være 150 millioner 5G-abonnenter, men vi vil se før-kommercielle netværk før den tid,« sagde Ericssons topchef, Hans Vestberg, på messen.

Indtil da kan alle almindelige brugere roligt klappe hesten:

»5G vil ikke have nogen som helst betydning for forbrugerne i de næste fem år. Historien med 3G- og 4G-nettene viser os, at det vil tage år, før vi når nogen kritisk masse (så mange brugere, at det kan betale sig, red.) efter de kommercielle lanceringer af 5G i slutningen af dette årti,« vurderer analytiker Thomas Husson fra Forrester Research, som følger teknologiudviklingen.

Den svensk-finske mobilgigant Telia, som hører til blandt verdens ti største, bebudede allerede i januar, at Telia i 2018 vil åbne verdens formentlig første 5G-net i Norden og Baltikum, nemlig Stockholm i Sverige og Tallinn i Estland - dog mere af symbolsk end af praktisk betydning.

4G får et tryk på speederen imens

Indtil der kommer gang i 5G, har televerdenen fundet en række skruer at stille på, så der kan presses mere saft og fart ud af de nuværende 4G-net. For at gøre det lidt mere sexet taler mobilverdenen nu om 4,5G, som altså er det hurtigere og det mere kraftfuldt end de »almindelige« 4G-net, som danskerne efterhånden kender og bruger ret godt.

Med 4,5G vil man - i det mindste teoretisk, hvis man er alene nær mobilmasten - kunne hente ting fra nettet med hastigheder på helt op til en gigabit i sekundet. Det vil dog kræve nye telefoner, som kan forstå 4,5G-teknologien, ligesom der også skal nye telefoner til, når 5G til sin tid er klar. Den kinesiske mobilgigant Huawei, som i Danmark står for TDCs mobilnet, forventer dog, at telefoner med 4,5G er klar allerede til næste år.

De stadig højere hentehastigheder på nettet er nødvendige, efterhånden som vi ser TV og film i stadig højere - og dermed datatungere - billedkvalitet.