Drama om topposterne i Tryg

Oprøret i Tryg kan få indflydelse på formandsvalget i marts, hvor FLS-direktør Jørgen Huno Rasmussen er udset som ny formand. Peter Gæmelke kan være på vej ind i Tryg-bestyrelsen.

Afgående FLS-topchef Jørgen Huno Rasmussen (tv.) ventes valgt som ny formand for Tryg-koncernen. Tidligere landbrugspræsident Peter Gæmelke kan være på vej ind i Tryg-bestyrelsen, og dermed er han outsider til at blive ny mand på formandsposten. Arkivfoto: Casper Christoffersen & Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad, der i første omgang så ud til at være lidt uro på bagsmækken, er nu ved at udvikle sig til en egentlig revolution i landets største forsikringskoncern Tryg, der har domicil i Ballerup. Den interne uro i Tryg er ved at eksplodere i hænderne på ledelsen på et tidspunkt, hvor forsikringsselskabet ellers præsenterer et rekordagtigt regnskabsoverskud for 2012 på over tre mia. kr.

Ledelsen bliver i stigende grad undsagt af baglandet, og det er problematisk på et tidspunkt, hvor den mangeårige formand Mikael Olufsen er ved at overdrage formandsdepechen til den snart tidligere FLSmidth-direktør Jørgen Huno Rasmussen. Han ventes ellers valgt som ny formand for hele Tryg-koncernen til marts.Valg til bestyrelsen i Tryg foregår via valg til repræsentantskaber i de fem regioner, som Tryg er opdelt i. I denne uge har der været valg i Region Midtjylland, hvor oprøret mod den siddende ledelse i Tryg tog sin begyndelse for fem-seks år siden anført af den tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen. Tidligere har bestyrelsen suverænt styret disse valg, men nu er der kampvalg om posterne, og det resulterede ved det nys overståede valg i, at hele 30 kandidater kæmpede om 16 pladser i Region Midtjylland. Disse 16 er så samtidig en del af det 70 mand store repræsentantskab for hele Tryg, og det er i denne midte, den magtfulde Tryg-formand vælges.

Topkandidater kørt agterud

Det særlige ved valget i Midtjylland blev, at to af den siddende bestyrelses topkandidater, nemlig Carl Erik Skovgaard Sørensen, som i dag er næstformand i repræsentantskabet, og Jens Bjerg Sørensen, som er medlem af TryghedsGruppens bestyrelse, end ikke blev valgt, men endte langt nede på listen. Mens oprørerne derimod fik valgt flere af deres folk ind. Et vink med en overdimensioneret vognstang om mistilliden på græsrodsniveau til topledelsen.

Normalt er valg til et repræsentantskab i en region ikke noget, der kan få folk op af stolene, men i Region Midtjylland stemte hele 30.000 medlemmer, og det svarer til en stemmeprocent på 11,4 procent.Meget kort fortalt handler uenigheden mellem de to grupper om adgangen til den stadigt voksende milliardformue i Tryg. Den nuværende ledelse betragter den medlemsbaserede TryghedsGruppen, der ejer 60 procent af det børsnoterede Tryg Forsikring, som en selvejende institution, mens oprørerne blandt forsikringstagerne kræver, at værdierne i Tryg føres tilbage til de egentlige ejere, nemlig forsikringstagerne. Det skal med, at Jørn Astrup Hansen har fået prøvet denne sag ved domstolene. En sag som kom helt til Højesteret, men her valgte dommerne at afvise kravet fra Astrup, som dermed tabte.Det har dog ikke kunnet dulme oprøret i Trygs bagland.

Gæmelke står centralt

Jørn Astrup Hansen, som har passeret 70 år, og som derfor ikke kunne genvælges på grund af alder, siger:

»Jeg synes, der er grund til at glæde sig over valgresultatet. 14 personer gik til valg på, at TryghedsGruppen tilhører medlemmerne (forsikringtagerne, red.), og at selskabet skal drives til fremme af forsikringstagernes interesser. Af dem blev ni indvalgt i repræsentantskabet. Tjenestemændenes Forsikring fik indvalgt tre repræsentanter. Nu må bestyrelsen komme til besindelse: TryghedsGruppen er ikke en selvejende institution men et medlemsejet selskab.«Helt centralt i det kommende formandsvalg står nu repræsentantskabets formand Peter Gæmelke, den tidligere magtfulde præsident for Landbrug & Fødevarer. Gæmelke vil ikke forholde sig til »fløjkrigen«, faktisk mener han ikke, at der er nogen fløjkrig.»Det, jeg kan konstatere, er, at vi i repræsentantskabet er enige om strategien, og jeg deler ikke repræsentantskabet op i grupperinger. Jeg glæder mig over den høje valgdeltagelse, men ærgrer mig dog over, at Jens Bjerg Sørensen ikke fik genvalg.«På det direkte spørgsmål, om Gæmelke selv er kandidat til formandsposten i TryghedsGruppen og dermed også det børsnoterede Tryg Forsikring, svarer han: »Det har jeg ingen kommentarer til. Måske er jeg kandidat til bestyrelsen. Formanden vælges på mødet i marts.«