Danskledet IT-komet fordobler sin værdi

Norske Opera er blevet 120 procent mere værd siden nytår, og det kan få opkøbsrygter til igen at florere.

Danske Lars Boilesen har som topchef for det norske softwareselskab Opera med internetprogrammet af samme navn til mobiltelefoner, PCer og TV-apparater fået selskabets værdi bragt i vejret. Foto: Opera Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danskledede, norske internetkomet Opera skyder værdimæssigt i vejret og bliver derfor et mere og mere interessant mål for opkøb.

Siden nytår er aktien steget med 120 procent i værdi, og Opera Software har dermed mere end fordoblet sin markedsværdi til 8,5 milliarder norske kroner, skriver den norske nyhedstjeneste Digi.no. Aktionærerne ejer dermed værdier, som nu er 4,6 milliarder norske kroner mere værd.

Stifter trapper ned

Opera står bag internetprogrammet af samme navn, som især på mobiltelefoner har en betydelig andel. Opera-programmet konkurrerer med Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome m.fl. men har alle dage været kendt for at høre til blandt de hurtigste, og Opera-folkene har i årevis været de mest nyskabende med nye funktioner. På et år har Opera fået 60 millioner nye mobilbrugere.

I spidsen for Opera sidder siden januar 2010 danske Lars Boilesen, der dengang afløste grundlæggeren Jon Stephenson von Tetzchner som koncernchef. Jon von Tetzchner solgte i februar i år ud af sine aktier og kan dermed ikke længere blokere for opkøb.

Sidste år svirrede omfattende rygter om, at Facebook var interesseret i at købe Opera, men trods en solid kursstigning kom der aldrig en handel ud af det.

Analytiker: Opkøb er bestemt muligt

»De store bevægelser i aktionærkredsen kan selvfølgelig bidrage til, at opkøbsrygterne tager til igen. Det er et vældigt veldrevet selskab, godt positioneret. Set med historiske øjne er der gode muligheder for, at norske IT-selskaber bliver plukket,« siger aktieanalytiker Espen Torgersen fra mæglerhuset Carnegie til Digi.no.

Opera har styrket sig selv gennem opkøbet af Skyfire, som arbejder med komprimering af film til mobiltelefoner, så filmene ikke fylder så meget og dermed kan overføres langt hurtigere med mindre dataforbrug. Netop film er det, der er størst vækst i på nettet i øjeblikket.

Samtidig har Opera på det seneste hentet flere større aftaler hjem, blandt andet med norske Telenor, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber.