EU vil give mobilpriserne hammeren

Kun få har ondt af telesektoren, og nu kaster EU-Kommissionen sig for alvor over den. Med ventet opbakning fra EU-Parlamentet skal roaming-prisen sænkes til nul.

I morgen fremlægger EUs konkurrencekommissær, hollænderen Neelie Kroes, en lovpakke med en række forslag, der skal skabe et digitalt indre marked. Roaming er en del af pakken, der samlet skal sikre, at EU bevæger sig nærmere et digitalt indre marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

Arm i arm med EU-Kommissionen indleder EU-Parlamentet den sidste politiske sæson inden valget næste forår med løfter om, at det ikke længere må koste ekstra at tale, SMSe eller surfe på nettet med mobilen, når man er i udlandet.

Forslaget gennemhegles af teleanalytikere, mens industrien skælver ved udsigten, men det påvirker ikke de politiske kræfter bag forslaget:

»Hidtil har vi arbejdet med maksimum-priser på, hvad det må koste at bruge mobilen i udlandet. Men det har ikke virket. Maksimumpriser er endt som minimumpriser. Nu siger vi i stedet, at det her må stoppe: Roaming må ikke længere udløse en mer-pris,« siger Jens Rohde (V), næstformand i EU-Parlamentets industriudvalg.

I morgen fremlægger EUs konkurrencekommissær, hollænderen Neelie Kroes, en lovpakke med en række forslag, der skal skabe et digitalt indre marked. Roaming er en del af pakken, der samlet skal sikre, at EU bevæger sig nærmere et digitalt indre marked.

Roamingfri mobiler måske på vej

Ifølge EU-Parlamentet udgør roaming omkring ti procent af mobiltelesektorens omsætning. Ifølge Jens Rohde, der har været medforfatter af lovpakkens bestemmelser om roaming, skal teleselskaberne have et år til selv at sikre målet opfyldt. Dermed kan de første roamingfri mobilprodukter måske komme på markedet næste år.

»Og hvis det skal tvinges igennem med lovgivning, vil det måske blive i 2015, men mest sandsynligt i 2016,« siger Jens Rohde.

Teleanalytiker John Strands respekt for forslaget kan ligge på et meget lille sted:

»Det vil føre til, at en hel sektor aflyser de nødvendige investeringer i infrastruktur, for det hiver tæppet væk under det, der hidtil har været aftalt,« siger han.

For mange løse ender

Analytikeren påpeger, at telesektoren havde forpligtet sig til gradvis sænkning af roaming-priserne i et spor, der rækker ud over 2020.

»Det vil man tilsyneladende gøre op med, men man gør det med et forslag, der har så mange løse ender, at det skriger til himlen,« siger han.

Hvis roaming-prisen skal være nul, og konkurrencen øges, spørger teleanalytikeren, hvordan lovgivningen skal håndtere, at danskere så vil indkøbe teleprodukter i eksempelvis Luxembourg, hvor momsen er lavere, og så tale løs med telefonen i Danmark, hvor operatørerne får blot håndører for benyttelsen af det danske net?

»Sådan noget gives der ikke svar på, og det vil skabe stor usikkerhed,« siger John Strand.

Jens Rohde understreger, at forslaget netop opererer med grænser for arbitrage og kalder John Strands kritik for »et forsøg på at beskytte den industri, han lever af«.

»Industrien får jo et år til at komme op med modeller, de kan leve med,« siger han.

EU-Kommissionen og EU-Parlamentet presser på for en hurtig gennemførelse af lovpakken fra Nellie Kroes. På et EU-topmøde i oktober skal EUs stats- og regeringschefer drøfte udspillet.

»Og jeg vil gerne se den stats- eller regeringschef, der går ind for, at borgerne skal betale mere end nødvendigt for at bruge deres mobil. Der er ingen garantier i politik, men jeg forventer, at den kommer igennem,« siger Rohde, der indrømmer, at tilbuddet til borgerne om lavere priser på telefoni kan ligne valgflæsk.

»Kald det hvad du vil. Men der er overensstemmelse mellem EU-Kommissionen og parlamentet, hvor der i øvrigt er fuld opbakning fra alle sider. Så der bliver sendt nogle stærke signaler, » siger han.

Ifølge Jakob Willer, direktør for Teleindustrien, de danske teleselskabers brancheforening, giver forslaget »panderynker«.

»I Danmark har vi faktisk haft en vis forståelse for, at man ønskede at gøre noget ved roaming-priserne. Særligt vigtigt har det været at gribe ind på engrosniveau. Men den tredje roaming-pakke (seneste EU-dikterede prisnedsættelse, red.) er knapt nok implementeret endnu. Kommissionen siger at man har en pisk og en gulerod til selskaberne, men det er meget svært at gennemskue præcis hvad konsekvenserne er. «

Regulering allerede i gang

Kommissionen siger, at når prisen tvinges ned, vil det udløse langt større forbrug blandt europæerne af både tale, SMS og data – kan man skære sagen så enkelt?

»Argumentet er sådan set rigtigt nok, på den ene side tror jeg såmænd, at når prisen falder, så stiger volumen også. Det, jeg ikke kan forstå, er, at teleselskaberne i forvejen er sat på et spor, hvor priserne var i gang med at blive reguleret ned. Det har virket, priserne er jo faldet. Jeg forstår ikke, at man ikke fortsætter det spor, hvor der er en forudsigelighed for selskaberne at planlægge deres investeringer efter,« siger han og fortsætter.

»I stedet trækkes der nu en ny kanin op af hatten, som skaber en enorm usikkerhed om, hvad der skal ske på markedet. Er der noget, teleselskaber har brug for, er det forudsigelighed og gennemsigtighed i forhold til, hvordan de reguleriske rammer spiller ind i eksempelvis deres investeringer.

Kommissionens udspil har forbrugerpolitiske briller på og ser kun på, hvordan man presser priserne ned over for forbrugeren. Der er for lidt fokus på, hvordan man gør det attraktivt for selskaberne at investere i markedet.«