Danske VW-bilister slipper for ekstraregning

Transportministeren forventer, at Volkswagen betaler, hvis der skal ske ændringer på de dieselbiler, der er berørt af skandalen om snydesoftware. VW siger, at det er målet at holde køberne skadesløse.

Foto: INGO WAGNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 91.000 danskere, der kører rundt med en folkevogn med software, hvor der er svindlet med, hvor meget bilerne forurener, kan forvente, at den tyske bilkoncern Volkswagen betaler, hvis der kommer en ekstraregning. Det kan ske, hvis svindlen med bilens dieseludslip er misvisende, så bilen skal klassificeres til en højere grøn ejerafgift – eller hvis der skal skiftes noget udstyr. Det er i hvert fald transportminister Hans Christian Schmidts (V) opfattelse, efter at han torsdag havde et møde med Volkswagens danske chef Ulrik Schönemann. Volkswagen siger, at det er målet at holde bilisterne fri for en ekstraregning.

»Det er mit klare indtryk, at i det omfang der skal ske noget på bilerne – det kan være software, der skal opdateres eller andre ting – er det noget, som VW kommer til at stå for,« siger transportministeren til Berlingske.

Ingen garanti

Et problem for bilejerne med de berørte motorer kan være, at deres bil bliver rykket til en anden miljøklasse, fordi bilen kan vise sig at forurene mere end hidtil antaget. Det kan betyde en højere miljøafgift.

»Jeg ved ikke, hvordan de vil løse det, men de var meget opmærksomme på, at der ikke kommer til at blive lavet om på, hvilken miljøklasse bilerne er inddelt i,« siger Hans Christian Schmidt.

En mulighed er en softwareopdatering eller måske at sætte nyt udstyr på bilerne. Hvilken løsning, der bliver valgt, er endnu ikke afgjort. Men Volkswagen håber, at det er muligt at holde bilejerne fri for en ekstra regning.

»Vi kan ikke garantere noget, men det er det, som vi arbejder hen mod,« siger Søs Illum, der er pressechef i Volkswagen Danmark.

I Danmark omfatter sagen 90.927 biler, hvoraf VW anslår, at 52.738 er Volkswagen-modeller. Resten er Audi, Skoda og Seat, der også ejes af VW-koncernen, der er Europas største bilproducent.

Volkswagen oprettede torsdag en hjemmeside – vwdieselinfo.dk – hvor bilejerne kan skrive deres stelnummer ind for at få klarhed over, om deres bil er berørt af sagen. Torsdag havde 13.000 danskere været inde på siden.

Sagen har ramt Volkswagen over hele verden som en bombe. Bilkoncernen har indrømmet, at der på verdensplan er svindlet med omkring 11 mio. biler. Det har fået den mangeårige topchef Martin Winterkorn til at træde tilbage.

Aktier i bilkoncernen er faldet drastisk, fordi investorerne frygter, at Volkswagen vil blive ramt af bøder i milliardklassen, tilbagekaldelse af biler og striber af retssager. Det ventes, at der fra Wolfsburg – den tyske bilkoncerns hovedkontor – inden for den nærmeste fremtid vil komme en uddybende forklaring på, hvordan det kunne ske, og hvad det kommer til at betyde for koncernen.

TV: Transportministeren mødes med direktøren for Volkswagen i Danmark