Danske læger investerer i medicin til amerikanske henrettelser

Danske lægers pensionspenge ejer aktier til en værdi af 50 millioner kr. et i det amerikansk medicinalselskab Hospira, som i dag er eneleverandør af medicin til henrettelse i USA. Hospira vil ikke følge i Lundbecks fodspor og stoppe salget til de amerikanske fængsler.

Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske læger er officielt imod brugen af medicin til henrettelser og mener, at hele medicinalindustrien bør arbejde for at få standset salget til blandt andre de amerikanske stater, der udfører dødsstraf med medicin.

Alligevel har Lægernes Pensionskasse, der administrere pensionsordningen for godt 37.000 danske læger og lægestuderende, valgt at investere en del af pensionsmidlerne i det amerikanske medicinalselskab Hospira, og ejer i dag en lille aktiepost på 0,18 pct. til en aktuel værdi af cirka 50 millioner kr. i det børsnoterede selskab.

Hospira er i dag eneleverandør af lægemidler til henrettelser i USA, efter at først danske Lundbeck og senere også tyske Fresenius Kabi og israelske Teva har ændret deres distributionssystemer, så amerikanske fængsler ikke kan få fat i deres lægemidler på legal vis.

Hospira afviser imidlertid trods årelange protester fra modstandere af dødsstraf, at det er muligt for selskabet at ændre deres distributionssystemer.

Den britiske menneskerettighedsorganisation Reprieve, som i 2011 pressede Lundbeck til at gå i front, og som det første medicinalselskab i verden stoppe leverancen af medicin til de amerikanske dødsgange, har nu sendt et brev til Lægernes Pensionskasse i håb om at få de danske lægers hjælp til at få Hospira til at ændre holdning.

I brevet redegør Reprieves direktør Clive Stafford Smith for, hvordan Lundbeck, Fresenius Kabi og Teva har ændret deres distributionssystemer, mens Hospira fortsat nægter at skride til handling, hvilket er problematisk, da selskabet i dag reelt er det eneste selskab, der sælger lægemidler til henrettelser i USA.

Han efterlyser derfor Lægernes Pensionskasses holdning til sagen. Ifølge Clive Stafford Smith er det helt afgørende for kampen mod dødsstraf i USA, at Hospira følger i de øvrige medicinalselskabers spor og begrænser distributionen.

"Hvis Hospira fortsætter ad dette spor, kan konsekvenserne blive yderst alvorlige," skriver Clive Stafford Smith i brevet, som Berlingske Business er i besiddelse af.

I første omgang svarede Lægernes Pensionskasse ifølge Reprieve henholdende, at pensionsselskabets foreløbig vurdering var, at Hospira gør, hvad selskabet kan for at undgå misbruget af lægemidlerne.

Efter at Berlingske Business har henvendt sig til pensionskassen om investeringen i Hospira, svarer adm. direktør Niels Lihn Jørgensen i en mail:

”Det er ikke lovligt, når nogle amerikanske fængsler misbruger Hospiras lægemidler - i dette tilfælde et muskelafslappende middel - til henrettelser. Fængslernes anvendelse af lægemidlet er nemlig ikke godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder. Hospira har oplyst, at de har anmodet de amerikanske myndigheder om at stoppe fængslernes misbrug af deres produkt," skriver Niels Lihn Jørgensen, og fortsætter:

"Vi har for nylig kontaktet Hospira og afventer en redegørelse for, hvilke tiltag de gør for at ændre distributionen med henblik på at forhindre misbrug.”

Hos Reprieve er der tilfredshed med, at Lægernes Pensionskasse nu tilsyneladende vil gå aktivt ind i sagen.

"Jeg håber blot, at pensionskassens engagement er fører til handling. Hospira har fastholdt myten om, at producenterne ikke kan styre distributionen for at forhindre medicin bliver brugt i henrettelser i alt for lang tid. De danske læger er i stand til at gennemskue den fejlslutning og presse på for, at der sker en banebrydende forandringer. Jeg håber, de griber chancen," lyder det fra Reprieves leder af indsatsen mod dødsstraf, Maya Foa, i en mail fra organisationens kontor London.

For at forstå, hvorfor problemet er aktuelt, er det nødvendigt at se på, hvad der sker i USA i øjeblikket.

En gennemgang af situationen på dødsgangene i de amerikanske stater, som Berlingske Business har foretaget på baggrund af materiale fra det amerikanske Death Penalty Information Center, Reprieve og amerikanske medier, viser, at de amerikanske stater i øjeblikket én efter én løber tør for medicin til at gennemføre planlagte henrettelser med.

Det skyldes først og fremmest, at Lundbeck i juli 2011 valgte at forhindre salget af lægemidlet Pentobarbital til de amerikanske fængselsmyndigheder ved at indføre et nyt, restriktivt distributionssystem.

De amerikanske stater har traditionelt brugt en cocktail bestående af tre lægemidler til at henrette fanger med. Formålet har været først at bedøve fangen med et lægemiddel, deres lamme fangen med et andet og til sidst sætte hjertet i stå med det tredje og sidste middel.

Indtil slutningen af 2010 brugte staterne midlet Sodium Thiopental fremstillet af Hospira til bedøvelse, men produktionsproblemer tvang til sidst Hospira til at indstille produktionen. I stedet skiftede en lang række stater til lægemidlet Pentobarbital, som Lundbeck producerede på daværende tidspunkt.

Trods protester fra modstandere af dødsstraf som Reprieve og Amnesty International, gik der et halvt år før Lundbeck 1. juli 2011 besluttede sig for at ændre distributionssystem, så de amerikanske fængselsmyndigheder ikke længere kunne købe lægemidlet. Siden solgte Lundbeck lægemidlet videre til et selskab, som har fortsat det restriktive distributionssystem.

Lundbeck tøven betød, at staterne nåede at købe betydelige mængder Pentobarbital.

Resultatet har været, at de amerikanske stater de seneste to år har henrettet 43 fanger årligt. Ifølge Death Penalty Information Center blev 35 af de 43 henrettelser i 2011 gennemført ved hjælp af Pentobarbital. I 2012 blev alle 43 henrettelser gennemført ved hjælp af Pentobarbital.

Men nu slår Lundbecks indsats igennem. De indkøbte hætteglas med Pentobarbital udløber alle seneste i oktober og november i år. Herefter vil det reelt være umuligt for staterne at skaffe lægemidlet lovligt til henrettelser.

I stedet er staterne begyndt at se sig om efter alternativer, og staten Missouri har måske fundet en vej ud. I maj sidste år besluttede staten af skifte til bedøvelsesmidlet Propofol, som måske er mest kendt for at være skyld i popstjernen Michael Jacksons død.

Propofol bliver fremstillet af tyske Fresenius Kabi, israelske Teva og Hospira. Teva og Hospira har imidlertid haft problemer med kvaliteten og har måtte indstille produktionen i perioder.

Fresenius Kabi valgte hurtigt, efter pres fra Reprieve at følge Lundbecks model og stoppe salget til de amerikanske fængsler. Teva genoptog i begyndelsen af året produktionen og har også indført et distributionssystem, som forhindrer salg til fængslerne i USA.

Nu har Hospira så også genoptaget produktionen og planlægger at udvide den i USA, og selskabet har fortsat ikke tænkt sig at ændre distributionen sådan som Lundbeck, Fresenius Kabi og Teva har gjort.

Hospira holder fast i tidligere udmeldinger til blandt andre Berlingske Business om, at selskabet er imod misbruget af dets lægemidler til henrettelser, men at det ikke er muligt at ændre distributionssystemet.

"Hospira ved bedre end nogen, at det ikke er antallet af høflige anmodninger, der kommer til at stoppe fængsler fra at foretage henrettelser med Hospira medicin. Der er brug for handling. Andre virksomheder, der virkelig er indstillet på at undgå dette misbrug af deres medicin, har vist det kan gøres, og har taget de nødvendige foranstaltninger. Hospira bliver moralsk mere og mere insoleret i farmalandskabet," siger Maya Foa fra Reprieve.

Hvis Hospira tillader salg til de amerikanske fængsler, frygter Reprieve, at de amerikanske delstater vil stå på spring for at ændre protokol, så de kan bruge Propofol til henrettelser. I forvejen er Hospira eneleverandør af de to andre lægemidler, der bruges til henrettelser i USA. Danmarks Lægeforening er imod brugen af medicin til dødsstraf.