Danske Bank sælger ud i Estland for milliarder

Danske Bank får 3,1 milliard kroner for estisk afdeling, der bliver overtaget af den lokale bank LHV Pank.

Danske Banks bygning i Estland. Danske Bank har de seneste år været centrum for omfattende sag om hvidvask. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins

Danske Bank er rykket et skridt nærmere et exit fra Estland, hvor banken gennem de seneste år har været centrum i en omfattende sag om hvidvask.

Banken har således solgt sin portefølje af 10.800 privatkunder med dertilhørende lån til banken LHV Pank fra Estland.

Prisen er 3,1 milliard kroner, oplyser LHV Pank og Danske Bank.

Danske Banks estiske afdeling har de seneste år trukket overskrifter, og ifølge bankens egens rapport om hvidvasksagen kan der være op mod 1500 milliarder kroner involveret.

Pengene skal være strømmet gennem banken fra 2007 og frem til starten af 2016.

Danske Bank blev i februar bedt om at indstille sine aktiviteter i Estland af landets finanstilsyn inden for otte måneder, hvilket banken accepterede.

I samme ombæring besluttede banken at lukke ned i Letland, Litauen og Rusland og fremover udelukkende have fokus på Norden.

Danske Bank har dog for omkring fire år siden lukket ned for den gruppe af kunder, som formodes at have brugt banken til at vaske penge.

Det var en gruppe af kunder, der ikke havde adresse i Estland.

Salget til LHV Pank består af lån for 470 millioner euro - 3,5 milliarder kroner - primært boliglån.

Efter salget har Danske Bank omtrent 1000 erhvervskunder tilbage i Estland, som har lån for knap 500 millioner euro - eller omtrent 3,7 milliarder kroner.

Danske Bank er også ved at afvikle den del af sin forretning, og her er et frasalg også en mulighed, oplyser bankens pressechef, Kenni Leth.

Handlen mellem Danske Bank og LHV Pank forventes at blive endelig underskrevet 5. juni.

LHV Pank forventer, at handlen er helt på plads i efteråret.

Danske Banks estiske afdeling var centrum i hvidvasksag

I september offentliggjorde Danske Bank sin egen undersøgelse af sagen. Her følger en oversigt over konklusionerne:

 • Undersøgelsen påviser, at ledelsen i Danske Bank gentagne gange blev advaret om mistænkelige kunder og alvorlige mangler i forebyggelsen af hvidvask i den estiske afdeling.
 • Det skete allerede i 2007, da Danske Bank overtog den estiske bank. Her advarede det estiske finanstilsyn i en kritisk rapport.
 • Samtidig kom der en konkret advarsel fra den russiske centralbank om skatteunddragelse og hvidvask for milliarder af rubler i den estiske afdeling. Danske Bank reagerede ikke.
 • Også i 2009, 2010, 2013, 2014 og 2015 blev ledelsen advaret. Men først i 2015 lukker Danske Bank filialen i Estland for udenlandske kunder.
 • Undersøgelsen har fundet frem til 6200 mistænkelige kunder. I alt var 10.000 udenlandske kunder i den estiske filial i perioden. I alt er 15.000 kunder omfattet af undersøgelsen.
 • Den samlede strøm af penge fra de udenlandske kunder gennem den estiske filial i perioden 20017-2015 udgjorde 200 milliarder euro. Det svarer til knap 1500 milliarder kroner.
 • Undersøgelsen har ikke kunnet fastslå, hvor stor en del af beløbet, der er »mistænkeligt«. Men det er formentligt »en meget stor del« af de 1500 milliarder kroner.
 • Selv om ledelsen får hård kritik i undersøgelsen, vurderer advokaterne, der er hyret af banken, at hverken topchef eller bestyrelse har et retligt ansvar i sagen.
 • Nuværende og tidligere ansatte og ledere i Estland og Danmark, der har været involveret i sagen, har fået advarsler, er blevet fyret, har fået frataget bonusser og er blevet indberettet til myndigheder. De fleste er ikke længere i Danske Bank.
 • Flere ansatte i Estland er blevet meldt til politiet på grund af mistanke om medvirken.
 • 42 ansatte og agenter, som modtog kommission for at formidle kunder, har opført sig »mistænkeligt«.
 • Efter fremlæggelsen af rapporten har både nu tidligere administrerende direktør Thomas F. Borgen og bestyrelsesformand Ole Andersen forladt banken.
 • Danske Bank har valgt helt at lukke for sine aktiviteter i Baltikum.

Kilder: Rapport om portefølje af udenlandske kunder i Danske Bank af advokatfirmaet Bruun & Hjejle.

/ritzau/