Danske Bank inviterer bredt til ny fond mod kreditklemmer

Danske Bank håber at tiltrække flere fra finanssektoren til en ny fond, som skal hjælpe små og mellemstore virksomheder. ATP og PensionDanmark er de første, der sammen med Danica Pension kommer med penge.

En ny fond har til formål at komme mindre virksomheder til hjælp. »Da krisen for alvor ramte i 2009 og 2010, stod vi med udfordringer med at skaffe kapital fra vores daværende bank. Hverken bankerne eller branchen var jo ligefrem i fin form på det tidspunkt. Vi havde svært ved at skaffe lån på betingelser, som var acceptable for vores ejere,« siger Dan Protin, adm. direktør i og medejer af GSV Materieludlejning i Ishøj syd for København. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny fond skal komme de pressede mindre virksomheder til hjælp, og topchef i Danske Bank Thomas Borgen håber, at en lang række af aktørerne i den finansielle sektor vil være med. Fonden er nemlig både kommercielt fornuftig og vil gavne den økonomiske udvikling i Danmark, siger han.

I første omgang har både ATP og PensionDanmark besluttet at skyde penge ind i fonden, som får en størrelse på en mia. kr. Senere kan der blive tilført flere penge.

»Vi er glade for, at Danske Bank har inviteret os med i fonden. Vi synes, at det er en rigtigt god idé og er åbne for, at andre også vil komme med,« siger Carsten Stendevad, adm. direktør i ATP. Han understreger, at pensionskassen går med i fonden, fordi det giver kommerciel værdi.

»Først og fremmest går vi med i det her af kommercielle grunde, men vi er rigtigt glade, hvis det her kan være med til at løse et samfundsproblem,« siger han.

Der har længe været talt om, at de mindre- og mellemstore virksomheder manglede kapital til at vokse. De store danske koncerner har haft nemmere ved at skaffe kapital. Det sker samtidig med, at pensionskasserne leder efter måder at finde et højere afkast end de lave renter, som f.eks. obligationsmarkedet giver i øjeblikket. Derfor mener Thomas Borgen, at den nye fond ikke bare gavner de mindre virksomheder, men også skaber en mulighed for pensionskasserne.

»Vi tror, at det vil være til stor gavn for kunderne, specielt familieejede virksomheder, som vil kunne ekspandere hurtigere. Det vil være til gavn for pensionssektoren, fordi den finder alternative investeringsmuligheder til gavn for pensionsopsparerne, og vi håber, at det vil være til gavn for samfundet at få understøttet væksten,« siger Danske Bank-chefen.

Han siger, at banken ikke selv kunne yde denne type lån, fordi de er forbundet med større risiko. Ansvarlig lånekapital er lån, hvor långiveren bortset fra selve aktiekapitalen står næstsidst i rækken, hvis virksomheden går konkurs. Virksomhederne skal ikke stille sikkerhed for lånet. Til gengæld er renten højere sammenlignet med f.eks. almindelige banklån. Thomas Borgen siger, at den type lån ligger uden for det mandat banken har fra aktionærerne, og at pengene derfor kommer fra pensionskasserne

»Vi har hverken kompetencer eller mandat fra aktionærerne til at låne egenkapital eller ansvarlige lån. Det var en af grundene til, at banken gik forkert i 2007 og 2008. Vi gik for højt op på risikoskalaen og blev ikke betalt for det. Banken må holde sig til kerneaktiviteten, som er lån ud til realkreditten, banklån eller obligationer,« siger Thomas Borgen.

Han understreger, at ideen ikke er ideologisk, men alene kommerciel.

»Men her er der ikke nogen modsætning. For det, som er godt for det danske samfund, er godt for Danske Bank. Kan vi skabe mere vækst og udvikling i det danske samfund, så er det godt for Danske Bank,« siger Thomas Borgen.

Til gavn for de små virksomheder

Flere af de mindre virksomheder har i mange tilfælde været for tyndt polstrede til, at de kan låne i banken. I stedet har det været muligt at få en investor ind, men her skulle virksomhederne afgive noget af ejerskabet, og det har mange virksomhedsledere ikke umiddelbart været interesseret i. I stedet bliver der nu stillet ansvarlig lånekapital til rådighed. Det glæder Sidsel Dyrholm Holst, chef for mindre og mellemstore virksomheder i DI.

»Alt, hvad der trækker i retning af mere kapital til mindre og mellemstore virksomheder, er velkommen. Vi kan se, at det faktisk går i den rigtige retning med adgangen til kapital, når vi spørger vores medlemmer. Flere og flere oplever, at det lysner. Men der er stadig en stor gruppe, og det er specielt de mindre virksomheder, der synes det er vanskeligt at skaffe kapital. Så alle problemer er ikke løst, men det her kan være et skridt i den rigtige retning,« siger hun.

Også Dansk Erhverv håber, at det nye initiativ kan løsne op på de små virksomheders vanskeligheder.

»Der har været et hul i markedet, hvor det har været svært for virksomhederne at finde denne her form for ansvarlig lånekapital. Derfor er det positivt, at pensionskasserne nu byder sig til,« siger Louise Riisgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Fonden er rettet mod samtlige danske virksomheder og ikke kun dem, som i forvejen er kunder i Danske Bank.