»Danske Bank er superfin, men det andet kræver mere arbejde«

A.P. Møller - Mærsk satte ny rekord med et overskud på næsten 30 milliarder kroner, da årsregnskabet blev fremlagt tirsdag. Især containerrederiet Maersk Line bidrog til overskuddet.

Foto: Jens Thaysen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frasalget af aktierne i Danske Bank løb med opmærksomheden, da A.P. Møller - Mærsk onsdag fremlagde årsregnskab. Men topchef Nils Smedegaard Andersen understreger, at rekordoverskuddet på næsten 30 mia. kr. er det, der har krævet mest arbejde gennem året.

»Det allerbedste ved regnskabet er ikke salget af Danske Bank, men at vi øger indtjeningen. Danske Bank er en superfin ting, men det andet har krævet mere arbejde,« siger Nils Smedegaard Andersen, adm. direktør i koncernen.

Resultatet er med en fremgang på 33 pct. det højeste overskud, som A.P. Møller - Mærsk nogensinde har præsteret.

Den bedre indtjening kommer især fra containerrederiet Maersk Line, der efter flere svære år i dag er det klart mest effektive rederi i industrien.

»Maersk Line har leveret et fantastisk flot resultat. Vi skal gøre mere af det samme, for konkurrenterne vil gøre deres for at indhente os. Derfor fortsætter vi med at levere god service til kunderne og kigge på omkostningerne,« siger Nils Smedegaard Andersen.

For 2015 forventer A.P. Møller - Mærsk en lavere indtjening på grund af faldet i olieprisen. Konglomeratet regner med et nettoresultat på godt 26 mia. kr., efter at olieprisen siden sidste sommer er blevet næsten halveret.

I 2014 tjente oliedelen ca. 6,5 mia. kr., men de stærkt faldende oliepriser får virksomheden til at forvente et betydeligt lavere resultat i 2015.

»Når prisen på det man sælger, falder fra 110 dollar til 60 dollar, så koster det på bundlinjen,« siger Nils Smedegaard.

Han understreger, at virksomheden samlet har tjent på olieprisfaldet og har en fordel i forhold til andre olieselskaber, fordi containerrederiet Maersk Line har store udgifter til brændstof.

»I konglomeratet har vi nydt godt af olieprisfaldet på den korte bane. I og med at vi har den her konglomeratstruktur bliver vi ikke slået tilbage som de andre olieselskaber,« siger Nils Smedegaard.

Containerrederiet Maersk Line tjente 15,2 mia. kr., Mærsk Drilling, der udlejer boreplatforme, havde et overskud på 3,1 mia. kr., mens havnedelen APM Terminals resultat var 5,9 mia. kr. Til gengæld var der tab i det femte ben APM Shipping Service, der havde et minus på halvanden mia. kr. Bestyrelsen har foreslået et ordinært udbytte på kr. 300 pr. aktie. Derudover har selskabet besluttet at sælge sin aktiepost på 20 pct. i Danske Bank. Penge fra det salg vil blive betalt ud som ekstraordinært udbytte.