Dansk medicinalgigant kø­ber læ­ge­mid­del: Handel kan løbe op i et svimlende beløb

Novo Nordisk har indgået en handel med det irske biotekselskab Prothena. Handlen kan potentielt løbe op i otte milliarder kroner, hvis firmaets lægemiddel består fremtidige forsøg og sælger som forventet.

Lars Fruergaard Jørgensen har siden 2017 være administrerende direktør for Novo Nordisk, der nu har indgået en stor handel. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske medicinalgigant Novo Nordisk skal måske have den helt store pung frem.

Selskabet har nemlig indgået en handel med det irske biotekselskab Prothena, der kan løbe op i et større milliardbeløb. Det oplyser Novo Nordisk i en meddelelse mandag eftermiddag.

Til en start skal Novo Nordisk af med 100 millioner dollar, svarende til 625 millioner kroner for PRX004, der er et lægemiddel mod en arvelig sygdom.

Det danske medicinalselskab sætter derudover op mod knap otte milliarder kroner på højkant til milepælsbetalinger, som udbetales løbende, hvis lægemidlet består fremtidige forsøg og derefter sælger som forventet.

Novo Nordisk skal gennemføre fase 2-forsøg

Lægemidlet er et laboratorieudviklet antistof, som er beregnet til at behandle den sjældne og livsfarlige hjertesygdom ATTR amyloidose, hvor affaldsstoffer opbygger sig i hjertevævet.

PRX004 er klar til fase 2-forsøg. Prothena har afprøvet det i et fase 1-forsøg, og Novo Nordisk skal nu afprøve midlet i større forsøg og teste det på flere mennesker.

Novo Nordisk vil indledningsvis fokusere på den kliniske udvikling af PRX004 i ATTR kardiomyopati – en underdiagnosticeret og potentielt dødelig form for ATTR amyloidose, der er karakteriseret ved ophobning af amyloidaflejringer i hjertevævet.

Novo Nordisk er mest kendt for lægemidler mod diabetes. Men satsningen på PRX004 er blot seneste inden for hjerte-kar-sygdomme.

I juni sidste år købte Novo Nordisk amerikanske Corvidia Therapeutics for knap fem milliarder kroner for at få adgang til Corvidias førende lægemiddelkandidat Ziltivekimab, der udvikles med henblik på at reducere risikoen for alvorlige hjerte-kar-hændelser hos patienter med kronisk nyresygdom, åreforkalkning og inflammation.

Trods den verdensomspændende coronakrise, slog Novo Nordisk rekord med sit årsregnskab for 2020.

Her landede omsætningen på 127 milliarder kroner. Det svarer til et gennemsnitligt salg pr. uge på godt 2,4 milliarder kroner. Derudover tjente det danske medicinalflagskib samlet set 42 milliarder kroner sidste år.