Dansk iværksætter hjælper megabyer med at kontrollere Airbnb-boom

En dansker i Silicon Valley er lige nu ved at bygge en forretning op, der hjælper myndigheder med at skabe ro og orden i den vilde deleøkonomi.

Den danske Ulrik Binzer er lige nu i Silicon Valley ved at bygge en forretning op, der hjælper myndigheder med at skabe ro og orden i den vilde deleøkonomi. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ulrik Binzer har byerne Los Angeles, Toronto og Vancouver på kundelisten og har succes i Nordamerika med at tøjle en del af den vildt voksende ­deleøkonomi.

Deleøkonomien boomer i en sådan grad over hele verden, at det eksisterende samfund har vanskeligt ved at følge med. Byer kæmper med at håndtere det voksende marked for udlejning af boliger, som ikke mindst Airbnb er ­repræsentant for.

For hvad siger naboerne til, at lejligheden inde ved siden af konstant er lejet ud, hvad betyder det for boligpriserne, hvad betyder det for lokalområdet, og hvordan får myndighederne udlejerne til at betale skat?

Med ankomsten af Airbnb og bare i USA 120 andre udlejningsportaler har det aldrig været nemmere at leje sin bolig ud. Myndighederne over hele verden – også i Danmark – har sit hyr med at regulere det voldsomt voksende ­område. Problemet er, at byerne ganske enkelt ikke kan finde frem til de, der lejer ud.

I Danmark har skatteminister Karsten Lauritzen (V) for nyligt lokket med et ekstra skattefradrag til de private boligudlejere. Det er dog betinget af, at portaler som Airbnb frivilligt sørger for systematisk at indberette ­brugernes indtægter.

Byer som Berlin og en stribe amerikanske byer er gået i defensiven og har ganske enkelt forbudt korttidsudlejning for private. Andre byer vedtager love om, at udlejere skal bo fast i boligen, eller at der kun gives et begrænset antal tilladelser til privat boligudlejning i hver bydel.

Og nu vender vi tilbage til danske Ulrik ­Binzer. For det er i halen på den udvikling, at den danske iværksætter med base i Silicon Valley har set sit snit til at hjælpe byer med at holde styr på det nye vilde udlejningsmarked.

»På overfladen kan det se ud, som om vi ødelægger Airbnbs forretning, men det er ikke det, der sker. Udlejningsportaler som Airbnb kan se, at deres forretning kan blive ødelagt af stram lovgivning. Så de er interesseret i, at der implementeres en blødere og mere fair lov­givning, men det sker kun, hvis myndig­hederne har nogle effektive værktøjer til at effektuere lovgivningen,« forklarer Ulrik ­Binzer.

Med virksomheden Host Compliance benytter han sig af big data og avancerede algoritmer til at finde frem til dem, der lejer boliger ud. Byerne køber dermed et overblik over ­omfanget af udlejning, hvem de skal sende en skatteregning til, og om udlejerne overholder den pågældende bys regler.

Ulrik Binzer har været i gang i cirka et år og har 17 nordamerikanske byer som kunder. Ud over Los Angeles, Toronto og Vancouver er det mindre byer med mange udlejningsboliger som strand- eller skibyer. Han tjener penge på at sælge data til byerne og andre myndigheder samt konsulentydelser inden for området.

Forretningen er i høj grad udviklet til det amerikanske marked, men han udelukker ­ikke, at den også kunne fungere i Danmark. Teknologien kan benyttes på et hvert marked, men strukturelle forskelle gør markedet i USA ­mere oplagt.

Når det gælder privatudlejning af boliger, er det de enkelte byer i USA, der lovgiver, ­regulerer og beskatter. I Danmark er det staten, der står for det meste, og byerne spiller sekundær rolle.

»I USA er det byen, der har problemet, og det er byerne, der indkræver skattekronerne. Byerne har et klart incitament. I Danmark får staten skattekronerne, men det er byen, der har problemet. Spørgsmålet i Danmark er så, hvem der vil betale for at løse problemet.«