Dansk firma lancerer blodprop-middel produceret i geder

Den danske medicinalvirksomhed Leo Pharma sender i 2007 et lægemiddel på markedet, der som det første i verden er produceret i geder.

Leo Pharma har fået godkendt et lægemiddel af Europa-Kommissionen, der er produceret i geder.

Midlet er til en særlig gruppe patienter, som har en genetisk effekt, der gør dem særligt udsatte for at få blodpropper. Det ventes lanceret i andet kvartal af 2007, skriver Ingeniøren.dk.

»Det kommercielle potentiale i lægemidlet er begrænset, men det væsentlige er, at myndighederne har accepteret den måde at lave lægemidler på. Der er store muligheder for at udvikle lægemidler, som mange patienter har brug for, med denne metode,« siger viceforskningsdirektør, Lars Olsen, Leo Pharma.

Foreløbig er den producerede medicin godkendt til en lille patientgruppe på blot 500 personer i Europa, men Leo Pharma håber at få godkendt præparatet til andre typer blodprop-patienter på længere sigt, og selskabet igangsætter snart nye kliniske undersøgelser af lægemidlet, fortæller Lars Olsen til Ingeniøren.dk.

Lægemidlet består af et humant protein, der kan benyttes mod blodpropper. Det er svært at fremstille, men ved at benytte en bio-reaktor som en ged, kan proteinerne fremstilles naturligt. Forskerne indsætter gener i gederne, når de er fostre, og når hunnerne begynder at producere mælk, producerer de ligeledes store mængder af det ønskede protein. Proteinet bliver efterfølgende renset og bearbejdet, skriver Ingeniøren.dk.

Gederne går på marker i USA, hvor de bliver malket. Den videre bearbejdning foregår både i USA og i Europa, forklarer Lars Olsen. Det amerikanske biotekselskab GTC Biotherapeutics har fremavlet de såkaldte transgene geder.

Leo Pharma indgik i 2005 en markedsføringsaftale for Europa, Mellemøsten og Canada med GTC Biotherapeutics.

Kilde: Ingeniøren.dk