Dansk erhvervsklenodie får status som kulturarv

Det Østasiatiske Kompagni, der gennem det meste af et århundrede spillede en afgørende rolle i dansk erhvervsliv, har overdraget sin 119 år lange historie til Rigsarkivet.

Det Østasiatiske Handelskompagni – i daglig tale bedre kendt som ØK – blev stiftet i marts 1897 af H.N. Andersen, og var blandt andet involveret i dampskibsfart, handel og anden industrivirksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mini Wolff

»En af kronjuvelerne i dansk erhvervshistorie.«

Sådan beskriver Rigsarkivet den danske handelsvirksomhed Det Østasiatiske Kompagni, der netop har overdraget sin 119 år lange historie til rigsarkivar Asbjørn Hellum.

Med overdragelsen af de historiske dokumenter kan historikere såvel som alment erhvervsinteresserede danskere nu få et særdeles spændende indblik i arbejdsgangene i en de mest indflydelsesrige danske virksomheder gennem tiden. Det forklarer rigsarkivar Asbjørn Hellum i en pressemeddelelse.

»Afleveringen af dette originale kildemateriale understøtter Rigsarkivets indsats for at bevare dokumentation fra store danske virksomheder, internationale forbindelser m.v., og derved sikre borgere og forskere en bedre mulighed for at forstå det danske samfunds udvikling,« siger Asbjørn Hellum i pressemeddelelsen.

Og han får opbakning af Henning Kruse Petersen, bestyrelsesformand i Santa Fe Group, der blev til ved ØK’s navneskifte tilbage i 2015.

»Arkiverne fortæller næsten 120 års historie om foretagsomhed, ambitioner, succeser og nedture i en virksomhed, der gik forrest i at åbne verden – og specielt i at skabe kommercielle og kulturelle relationer mellem Danmark og Asien. Vi er glade for at vide, at dette materiale nu er sikret for eftertiden,« siger Henning Kruse Petersen i pressemeddelelsen.

Det Østasiatiske Kompagni – i daglig tale bedre kendt som ØK – blev stiftet i marts 1897 af H.N. Andersen, og var blandt andet involveret i dampskibsfart, handel og anden industrivirksomhed.

I løbet af følgende årtier voksede selskabet til en af Nordens største og mest indflydelsesrige virksomheder, og i 1970’erne fik ØK status som global frontløber indenfor cointainerfart og rederivirksomhed. Oliekriserne fik dag lagt en dæmper på ekspansionslysten, og de efterfølgende årtier bød på opbrud, omstrukturering og store strategiske frasalg hos det hårdtramte handelskompagni.

Fordums storhed blev aldrig genvundet, og i 2015 skiftede de tilbageværende rester af ØK navn til Santa Fe Group, som også er den virksomhed, der står for overdragelsen af de historiske dokumenter.

Ifølge Rigsarkivet er det dog noget nær et lykketræf, at man i dag har fået fingrene i den erhvervshistoriske kulturarv, der bl.a. tæller 37 forhandlingsprotokoller fra bestyrelsen dækkende hele perioden fra det første bestyrelsesmøde den 20. marts 1897 og frem til maj 2013.

I 1944 blev hele ØK’s hovedsæde på Holbergsgade i København nemlig jævnet med jorden af en bombesprængning. De centrale historiske dokumenter overlevede dog »på mirakuløs vis«, som Rigsarkivet selv skriver i pressemeddelelsen, og det kan eftertidens erhvervsinteresserede danskere nu nyde godt af.