Danmark tøver, Finland inviterer robotlægerne indenfor

IT-giganten IBM har indgået et strategisk partnerskab med Finland. Aftalen skal sikre, at finnerne får mest muligt ud af de løsninger, som supercomputeren Watson kan levere på sundhedsområdet. I Danmark venter regionerne og ser, hvad der sker.

IBMs topchef, Virginia Rometty, er tydeligt begejstret over supercomputeren Watsons formåen. Finland har netop indgået et samarbejde med den amerikanske computergigant om sundhedsdata, mens Danmark er sagtet agterud og ikke længere er i front på området. Foto: Brendan McDermid Fold sammen
Læs mere

Finland har netop indgået et strategisk partnerskab med den amerikanske IT-gigant IBMs division IBM Watson Health om at bruge supercomputeren Watson til at udvikle nye løsninger til finske læger og patienter.

Over de næste to år vil IBM sammen med det statslige finske agentur for funding og innovation, Tekes, etablere tre udviklingscentre, som sikre, at det finske sundhedsvæsen får mest muligt ud af de løsninger, som IBM Watson kan levere, og styrke et innovationsmiljø inden for sundhedsdata, som Finland målrettet forsøger at opbygge.

Til sammen ventes centrene at skabe 150 arbejdspladser samt et ukendt antal nye opstartsvirksomheder de næste to år.

Ifølge IBM Danmarks innovationsdirektør, Anders Quitzau, kunne centrene i princippet lige så godt være placeret i Danmark, men politisk tøven, manglende politisk fokus og utidssvarende lovgivning gør, at det ikke er muligt.

»Vi mangler en fokus oppe fra på, hvordan vi får mest muligt ud af de sundhedsdata, vi har i det offentlige. Det har man i Finland, hvor man ønsker at se, hvordan ny teknologi kan anvendesbåde til forbyggelse af sundhedsproblemer og til nye behandlingsmåder,« siger Anders Quitzau.

»I Finland ser man sundhedsdata som en vækstmulighed og ønsker at opbygge en styrkeposition, hvor man bruge data sammen med den viden, man har inden for mobil- og kommunikationsteknologi,« siger IBM-direktøren.

Han fremhæver også, at de finske politikere har valgt at ændre datalovgivningen, så det bliver nemmere og mere fleksibelt for forskere og supercomputere uden for det offentlige at få adgang til anonymiserede sundhedsdata.

Proaktiv strategi

Hos Danske Regioner kan vicedirektør Tommy Kjelsgaard ikke genkende billedet af, at regionerne eller regionspolitikerne skulle være tøvende over for den nye datadrevne teknologi på sundhedsområdet.

Regionernes strategi for sundhedsdata, »Sundhedsdata i spil«, og den tilhørende handleplan er ifølge Tommy Kjelsgaard særdeles proaktiv.

»I Danske Regioner er det et mål at fastholde og udvikle en innovativ og udfordrende tilgang til brug af data som en måde at forbedre vores sundhedsvæsen på. Og derfor er det også inspirerende for os at se, hvad de gør i for eksempel Finland,« siger Tommy Kjelsgaard.

Han skeler også til debatten om, hvilke data forbrugerne ønsker at overlade til private virksomheder, og om sikkerhed i forbindelse med brug af data, som blandt andet har været oppe at vende i Berlingske Business i den forgangne uge.

»Det afgørende for os er at vælge løsninger, der sikrer sammenhæng og gevinster, uden at befolkningens tillid til systemet kompromitteres. Det er også baggrunden for, at vi efterspørger velafprøvede løsninger, der kan dokumentere effekt såvel som tryghed for borgerne,« siger Tommy Kjelsgaard.

Ingen tid at spilde

Spørgsmålet er, om regionerne overhovedet har tid til at vente. Tiden er knap, hvis man spørger IBM.

»Vi siger altid, at vi er helt i front i Danmark med sundhedsdata. Men når det gælder om at udnytte de store muligheder, der ligger i de store mængder data, halter vi bagefter de andre nordiske lande, og det er synd både for patienter, forskere og virksomheder inden for sundhed,« siger Anders Quitzau, IBM Danmarks innovationsdirektør,