Salg af medicin og fødevarer trækker dansk eksport op

Eksportudsigt fra Udenrigsministeriet forudser en vækst i eksporten af varer i både 2016 og 2017.

Udenrigsministeriet forudser en vækst i den danske eksport af varer. Her ses udenrigsminister Kristian Jensen under et møde med den afghanske regerings særlige topembedsmand Abdullah Abdullah. Free/Khaleq Rahim Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods lav vækst i verdensøkonomien er der udsigt til vækst i den danske eksport i 2016 og 2017. Det fremgår af Udenrigsministeriets eksportudsigt, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Eksportudsigten forudser en vækst i eksporten af varer på 2,5 procent i 2016 og 4,5 procent i 2017, skriver ministeriet.

Ifølge ministeriet svarer det til, at danske virksomheder eksporterer for yderligere 15 milliarder kroner i år og 28 milliarder kroner til næste år.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) synes, at tallene ser "lovende ud".

»Dansk økonomi er helt afhængig af, at danske virksomheder handler med udlandet. Det er godt gået - ikke mindst i betragtning af, at verdensøkonomien jo ikke buldrer afsted,« siger han i pressemeddelelsen.

Dansk eksport af medicin, fødevarer og tekstiler er nogle af de områder, der angiveligt kommer til at stige i de næste par år.

Væksten i eksporten forventes at blive trukket af især Tyskland, Sverige, USA og Kina. Til gengæld forventes der et eksportfald til Storbritannien, Rusland og Brasilien.

Kristian Jensen mener, at der er nogle internationale forhold, der påvirker dansk eksport i negativ retning.

»Det gælder først og fremmest brexit og det store fald i det britiske pund, det gælder konflikten mellem Rusland og Ukraine, og det gælder de politiske udfordringer i Brasilien,« siger udenrigsministeren.

»Det er forhold, som vi her og nu ikke kan gøre så meget ved, men som vi tager bestik af i vores rådgivning af danske virksomheder,« fortsætter Kristian Jensen.

Omkring hver fjerde arbejdsplads i Danmark er ifølge Udenrigsministeriet direkte afhængig af eksporten.