Danmark åbner for EU-tilskud til gratis internetadgang

Dansk lovgivning ændres, så offentlige myndigheder også her kan søge om del i næsten 900 millioner EU-kroner til gratis internetadgang.

EU har sat næsten 900 millioner kroner af til etablering af gratis, trådløs adgang på offentlige steder og pladser. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods dansk skepsis vil der fremover dukke gratis, trådløs internetadgang med EU-støtte op i også Danmark.

Mindst 120 millioner euro - eller 890 millioner kroner har EUs medlemslande, EU-Kommissionen og Europaparlamentet tilsammen sat af, så der rundt i Europa kan etableres gratis, trådløse net på offentlige torve og pladser, parker, museer, sygehuse og biblioteker.

Loven ændres i denne måned

Allerede her i oktober vil Energi-, forsynings- og klimaministeriet være klar med en ændring af den danske lovgivning, så offentlige institutioner - heriblandt kommuner og regioner - kan søge om EU-støtte til den gratis internetadgang. Det fremgår af det lovkatalog, som regeringen fremlagde, da Folketinget åbnede tidligere på ugen.

Gratis internetadgang med offentligt tilskud er en øm tå herhjemme. Tele- og internetselskaberne mener, at det ødelægger deres forretning ved at forvride konkurrencen, og har derfor været efter de især kommuner, som gennem årene har forsøgt sig.

»Vi er betænkelige ved, at man bruger offentlige penge til at lave tjenester, som kan erstatte de produkter, som teleselskaber udbyder kommercielt. Men i det omfang, at der - som her - kommer begrænsninger på, er det en del af den virkelighed, som vi må agere i,« konstaterer Jakob Willer, direktør i telebranchens organisation Teleindustrien.

Løftede pegefingre: Pas nu på

EU har da også betinget sig, at det ikke kan komme på tale at give penge fra projektet WiFi4EU til f.eks. pladser, hvor der allerede findes private eller offentlige netværk.

»Det er principielt vigtigt at sørge for at have et skarpt øje for, at det ikke skævvrider konkurrencen eller fortrænger det incitament, der skal være til, at der investeres i kommercielle løsninger,« understreger Jakob Willer.

Også Dansk Industris brancheorganisation for IT og tele, DI Digital, løfter pegefingeren.

»Det er vigtigt at undgå, at offentligt finansierede wifi-hotspots underminerer den mobildækning, som private televirksomheder i dag leverer - ikke mindst i større byer. Danmark har den bedste 4G-dækning i EU. Det bør ikke sættes over styr ved at etablere offentligt finansierede alternativer,« lyder advarslen til politikerne.

Penge til 6.000-8.000 trådløse net

EU forventer selv, at pengene vil række til mellem 6.000 og 8.000 offentlige områder i de endnu 28 medlemslande. Man kan søge om at få dækket omkostningerne til indkøb af hardware til områder, hvor tilsvarende tjenester ikke allerede findes. Og pengene bevilges kun, hvis kommunen eller en anden myndighed selv betaler for selve driften i mindst tre år, altså tager disse penge af deres eget budget.

Formålet med WiFi4EU er at sørge for, at flere får mulighed for at komme på nettet og tage del i aktiviteterne dér. I mange lande er der fortsat langt mellem mulighederne for at finde gratis, trådløse net i en ordentlig hastighed.