Danish Crown skærer ind til benet

Som varslet i 2013 fører slagteriarbejdernes nej til at gå ned i løn på Danish Crown nu til fyringer. Giganten bebuder fyringer af 800 i løbet af de to næste år. »Vi skal være konkurrencedygtige,« siger koncernchef Kjeld Johannesen.

»Vi ser vores nye strukturplan som led i en fremtidssikring af Danish Crown. Vi skal være konkurrencedygtige,« siger administrerende direktør Kjeld Johannesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledelsen på industrigiganten Danish Crown, som ifølge det ansete magasin Economist er med til at gøre Danmark til agrar supermagt, trimmer påny organisationen og skærer drastisk ned i antallet af job.

Danish Crown vil gøre det billigere, hurtigere og bedre, når der skal produceres kød til at mætte sultne munde med danske fødevarer på markederne rundt om i Europa.

For 10 år siden havde Danish Crown 16.000 danske arbejdspladser i selskabets svine- og oksekødsdivisioner. I dag er der 8.500 ansatte. Ved udgangen af 2014 vil yderligere 800 job være forsvundet. Det lægger ledelsen ikke skjul på. Med andre ord er der sket en halvering af arbejdsstyrken på ti år.

Koncernledelsen går benhårdt efter, at Danish Crown fortsat er konkurrencedygtig med sine udenlandske konkurrenter.

»Vi ser vores nye strukturplan som led i en fremtidssikring af Danish Crown. Vi skal være konkurrencedygtige,« siger administrerende direktør Kjeld Johannesen.

Omkring 800 ansatte - udelukkende i svinekødsdivisionen DC Pork - står til at miste jobbet over de næste to år. Men samtidig med nedskæringerne inden for svinekødsdivisionen er Danish Crown fuld i gang med at investere 700 mio. kr. på kreaturslagteriet i Holsted.

Koncernchef Kjeld Johannesen fastslår, at slagtning af danske svin og kreaturer plus den indledende forarbejdning af kødet derfra fortsat bliver på slagterierne i Danmark.

Om nedskæringerne siger han:

»For det første svinder råvaregrundlaget, altså leverancerne af slagtesvin til slagterierne. For det andet er omkostningerne i produktion af primært bacon og udbening af skinker i Danmark til salg på de europæiske markeder meget arbejdskraft- krævende. Det er meget billigere at producere den slags i England, Tyskland eller Polen. I Tyskland og England er omkostningerne højst halvt så høje som i Danmark, men de er endnu lavere i Polen. Det er simpelthen meget billigere at producere på vores udenlandske afdelinger og distribuere færdigvarerne derfra,« siger koncernchef Kjeld Johannesen.

Ledelsen skal nu i gang med at forhandle med tillidsfolkene om tilpasning af kapaciteten på tre slagterier. Men det er dog overvejende sandsynligt, at 350 arbejdere på slagterierne i Sæby, Skærbæk og Rønne vil miste jobbet.

Det er til gengæld allerede besluttet, at Danish Crown lukker sin udbeningsafdeling og datterselskabet Tulips produktion af færdigretter i Fåborg. Med Kjeld Johannesens ord er den slags produktion i Danmark ikke længere konkurrencedygtig. I den fynske by siger Danish Crown farvel til 470 medarbejdere.

Til trods for udsigten til nedskæringer, stemte et overvældende flertal af ansatte på slagterigigantens danske fabrikker i midten af september sidste år nej til at gå ned i løn fire år frem.

Helt frem til afstemningen blev slagteriarbejdere af ledelsen truet med, at et nej til lønnedgang på kort sigt ville medføre fyresedler. Danish Crown ville bruge den overskydende løn til investeringer i øget produktion af slagtesvin hos danske landmænd. Jesper Friis, direktør for svineslagterierne i DC Pork, varslede, at konsekvensen af slagteriarbejdernes nej til lønnedgang kunne blive fyringer.

»Over de senere år har vi set faldende tilførsler af svin og dermed dårlig økonomi i vores slagtesvineproduktion. Når vi får færre grise ind på slagterierne, er konsekvensen færre arbejdspladser,« fastslår administrerende direktør Kjeld Johannsen.

Danish Crowns danske fabrikker har længe kæmpet med, at det var langt billigere at producere på fabrikker i Tyskland, men over de næste tre år bliver det dyrere at producere kødprodukter i Tyskland. Den skandaleramte tyske kødindustri, der i årevis er blevet kritiseret for lave lønninger, hæver mindstelønnen fra 7,75 til 8,75 euro i timen eller cirka 65 kr. i timen. Det får betydning for 80.000 arbejdere. Lønstigningerne vil slå fuldt igennem i december 2016.

På de danske slagterier får medarbejderne omkring 200 kroner i timen.

Venstres fødevareordfører Erling Bondesen foreslår regeringen at lave et samlet »væksttjek« af hele branchen og sammenligne omkostningerne med vores nabolande.

»Vi har brug for at gøre det langt mere rentabelt at producere svin. Når landmændene ikke kan låne penge i banken til at udvide deres produktion af slagtesvin, er det jo, fordi det ikke kan betale sig,« siger han og peger først og fremmest på afgifter på blandet andet vand som synderen.

»Det er med til at fordyre produktionen af svin. Vi skal selvfølgelig ikke lade hånt om vores miljø, men vi har brug for at gennemgå alle afgifter, der påfører producenterne højere omkostninger end nødvendigt, hvis vi skal klare os i konkurrencen på det her område,« siger han.