Danish Crown i ny massefyring

Slagterikoncernen Danish Crown lukker nu to afdelinger, og flere end 800 risikerer at miste jobbet.

Danish Crown lukker produktion i blandt andet Faaborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten hver sjette medarbejder på Danish Crowns danske slagterier og fabrikker risikerer en fyreseddel.

Det er konsekvensen af den dramatiske strukturplan for den danske del af koncernen, som bestyrelsen vedtog torsdag morgen.

»Vi har brugt de seneste måneder på at vende alle sten for at finde ud af, hvordan vi ansvarligt løser den aktuelle udfordring med overkapacitet og samtidig fastholder et skarpt fokus på omkostningerne i den danske del af produktionen,« siger koncernchef i Danish Crown, Kjeld Johannesen, i en pressemeddelelse.

Strukturplanen betyder blandt andet, at Danish Crowns afdeling og Tulips produktion af færdigretter, begge i Faaborg, må lukke, fordi produktionen ikke længere er konkurrencedygtig.

De to lukninger betyder fyringer af de 470 medarbejdere i Faaborg.

Derudover risikerer 350 medarbejdere på tre af Danish Crowns slagterier i Sæby, Skærbæk og på Bornholm. De 350 arbejdspladser er i spil som følge af forhandlinger med medarbejderne og andre interessenter om en mere bæredygtig omkostningsstruktur.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at slagteriet på Bornholm har været i kikkerten længe, fordi det ganske enkelt koster væsentligt mere per kilo kød, vi producerer på øen. Men vi er også meget opmærksomme på både de lokale arbejdspladser og den kortest mulige transport af slagtedyrene. Derfor vil vi sammen med medarbejderne og politikerne se på, om vi kan finde andre løsninger, der gør produktionen på Bornholm økonomisk bæredygtig. På den måde håber vi at kunne bevare slagteriet og arbejdspladserne,« siger CEO for Danish Crown Pork Jesper Friis.

Igennem de seneste godt fem år er produktionen af slagtesvin i Danmark faldet med over 20 procent.

I efteråret afviste de ansatte i Danish Crown en model, der ville have medført en betydelig lønnedgang, men samtidig kunne have afværget fyringer. De penge, som slagterikoncernen sparede på lønnen, skulle have været placeret i en fond, som skulle have finansieret stalde til flere svin.

Grunden til den nye fyringsrunde er netop mangel på slagtesvin, som gør, at Danish Crown har en overkapacitet på sine slagterier.

Produktionen på Danish Crowns udbeningsafdeling i Faaborg flyttes nu til enten Polen eller Tyskland. Lukningen sker senest i begyndelsen af 2016. Tulip-afdelingen i Faaborg lukker derimod allerede i september i år, og 70 procent af produktionen flyttes til Tulip i Aalborg.