Cepos-direktør om Danmarks 100 rigeste: »Listen giver mig grund til at løfte et bekymret øjenbryn«

For mange af de ansigterne på listen over Danmarks 100 rigeste er gengangere. Det mener direktørerne for både den borgerlige-liberale tænketank Cepos og centrum-venstre tænketanken Cevea.

Direktør i Cepos, Martin Ågerup, interviewes i forbindelse med tænketankens 10 års fødselsdag. Fotograferet i København d. 6 marts, 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl

Færre nye er i år kommet med i klubben over Danmarks rigeste.

Berlingske opgør årligt de 100 rigeste familier og privatpersoner. Listen ændrer sig en smule fra år til år. Men i år er der kun otte nye ansigter på listen, og det er noget som vækker bekymring i tænketanke på tværs ideologi og farve.

»Listen giver mig grund til at løfte et bekymret øjenbryn,« siger direktør hos den borgerlig-liberale tænketank, Cepos, Martin Ågerup. Han hæfter sig ved, at antallet iværksættere og nye ansigter på listen er lavt.

Samme bekymring har man også hos centrum-venstre tænketanken Cevea, at de danske formuer bliver på samme hænder.

»Det virker som et lukket kredsløb, og det bekymrer mig,« siger direktør hos Cevea, Per Michael Jespersen.

Men selvom de to direktører er enige om, at listen giver anledning til bekymring, så ophører enigheden, når det kommer til løsningerne.

GRAFIK

Færre nye ansigter blandt de rigeste

Antal nye navne på listen:

Skal være lettere for Uber-typer

Martin Ågerup fra Cepos mener, at listen giver et indtryk af, at det er svært for små iværksættervirksomheder at vokse sig store. Hvilket betyder, at Danmark går glip af den velstand de nye virksomheder kan skabe.

Martin Ågerup påpeger desuden, at det interessant at sammenligne listen med andre lande, hvor nye formuer opstår betydeligt hurtigere på grund af flere succesrige iværksættere.

»Hvis man sammenligner med USA, så er de ti rigeste i USA iværksættere uden en arv i ryggen,« siger han.

Den amerikanske liste, som Martin Ågerup henviser til tæller blandt andre stifteren af Amazon.com Jeff Bezos, stifteren af Microsoft Bill Gates og aktieinvestoren Warren Buffet.

»På en række punkter kan vi lade os inspirere af USA. Eksempelvis burde vi nedsætte beskatningen af virksomheders kapitalafkast og give succesfulde iværksættere bedre mulighed for at investere deres formue i små danske startsups, som kan vokse sig rigtig store. På samme vis, bør vi se på, om vi kan skabe en mindre bureakratisk lovgivning,« siger han.

Han mener vi bør have en lovgivning, som i højere grad tillader tilgodeser nye former for virksomheder og teknologiske platforme og henviser til kørselstjenesten Uber, der lukkede i Danmark i 2017.

»På en række områder bør overveje om vi skal lette bureaukratiet og reguleringen af erhvervslivet. Jeg synes, Uber er et godt et eksempel på en start-up virksomhed, som dansk lovgivning forhindrer i at eksistere i Danmark, selvom man kunne have fundet en regulering, som både sikrede skattebetaling og tillod Uber. Der er uden tvivl meget anden lovgivning, som mindre synligt har samme dræbende effekt på andre iværksætterideer,« konkluderer Martin Ågerup.

Arveskatten skal op

Direktør hos tænketanken Cevea, Per Michael Jespersen, mener, at listen er udtryk for et internationalt problem.

»Tallene overrasker mig ikke, for mønsteret er det samme i hele Vesten. Det er dybt uheldigt, at formuerne koncentrerer sig mere og mere i toppen,« siger Per Michael Jespersen.

Han er nervøs for, hvordan de voksende formuer i toppen kan påvirke hele samfundet.

»Der er tale om svimlende beløb, som kan true den sociale sammenhængskraft. At man bliver rigere af eje eller arve formuer og ikke af at knokle udfordrer menneskers retfærdighedssans,« siger Per Michael Jespersen.

Han mener, det er den voksende ulighed, der har gødet jorden for social og politisk ustabilitet i form af Brexit, De gule Veste og valget af Donald Trump.

»Derfor er det vigtigt, at vi stopper uligheden nu. Og regeringens idé om at tilbagerulle den borgerlige regerings lempelse af arveafgiften for familieejede virksomheder kunne være en start,« siger han.