Brexit koster milliarder for Storbritanniens største virksomheder

Den endelige skilsmisse mellem Storbritannien og EU udskydes yderligere seks måneder. Den lange ventetid på en afklaring har langt fra været billig for det britiske erhvervsliv, der over en bred kam har måttet bruge store summer på konsulentrådgivning, nye afdelinger i EU og meget andet. Brexit har allerede kostet storbanken HSBC halvanden milliarder kroner.

Seks måneders udskydelse af brexit var godt for Theresa May, men det er ikke nødvendigvis gode nyheder for mange af de britiske virksomheder, hvor pengene pt. fosser ud af kassen. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA / Jessica Taylor / UK Parliament

Storbritannien står over for yderligere seks måneders brexituvished. Udgifterne begynder at hobe sig op for de britiske industrier, der forbereder sig på kongerigets skilsmisse med EU.

Forberedelserne på den værst tænkelige situationen – et brexit uden aftale med EU – har allerede kostet virksomhederne mange millioner pund. Advokater, konsulenter, regulerende myndigheder og toldere står i en gunstig situation, men de mange udskydelser har været et mareridt for virksomheder på tværs af de fleste brancher.

Bloomberg har lavet en opgørelse, der viser, hvad brexit indtil videre har kostet en række af de store firmaer i det britiske erhvervsliv.

RBS flytter aktiver til Holland

Royal Bank of Scotland forventer at bruge mellem 100 og 150 millioner pund (0,85 til 1,3 milliarder kroner) på brexitforberedelserne ifølge virksomhedens talskvinde. De har blandt andet søgt om nye banklicenser i EU og flyttet aktiver for milliarder af pund over kanalen til Amsterdam.

De midler kunne RBS aflønne 1600 ansatte med, svarende til to procent af bankens samlede medarbejderstab, det viser tal fra bankens årsregnskab. Udregningen er baseret på det mindste forventede beløb og gennemsnitslønnen i organisationen i 2018.

Brexit har kostet HSBC halvanden milliard

Storbanken HSBC har ifølge virksomhedens talskvinde allerede brugt 179 millioner pund (1,5 millarder kroner) på brexitforberedelser. Banken har åbnet nye filialer, søgt banklicenser i EU og desuden brugt penge på IT, kontorer og opkvalificering af nye medarbejdere.

Pengene svar til årslønnen for 2500 medarbejdere svarende til omkring en procent af virksomhedens globale arbejdsstyrke med udgangspunkt i gennemsnitslønnen og tal fra bankens 2018 regnskab.

Forsikringsselskab oversvømmet med brexitudgifter

Forsikringsselskabet Hiscox har brugt 15 millioner dollars (100 millioner kroner) på brexitforbredelser, der blandt andet er gået til at åbne en ny afdeling i Luxembourg, så de fortsat kan stå til rådighed for deres europæiske kunder.

Udgifterne svarer til 340 ekstra forsikringsudbetalinger til vandskader som følge af oversvømmelser, baseret på det gennemsnitlige beløb udbetalt fra forsikringsselskaber for den slags skader i årene 2009 og 2017.

Pengene svarer også til 190 medarbejderes lønninger, hvilket svarer til omkring seks procent af virksomheds ansatte – med udgangspunkt i virksomhedens gennemsnitsløn i 2018.

EasyJets hovedkvarter flyver til Østrig

Flyselskabet EasyJet har brugt ni millioner pund i løbet af de senste to år på forberedelserne til brexit. Millionerne har blandt andet har finansieret åbningen af et nyt europæisk hovedkvarter i Østrig.

Det beløb svarer til mistede indtægter fra 9.836 fly baseret på udregninger fra EasyJets årsregnskab for 2018. Virksomheden har i gennemsnit 1.516 fly på vingerne per dag, dermed svarer brexit-millionerne til 6 dages med tomme fly.

Flyselskabet kunne også hye 97 piloter i et år eller ansætte 362 kabinemedarbejdere med udgangspunkt i gennemsnitslønnen i virksomhedens rapport om ligeløn fra 2017.