Brexit lukker Jaguar ned i en uge

Jaguar Land Rover, Storbritanniens største bilproducent, lukker alle fire britiske fabrikker ned i denne uge. Det sker for at forbedrede koncern til Brexit.

Jaguar Land Rover lukker alle britiske fabrikker ned i denne uge for at forberede sig på Brexit (Photo by JUNG Yeon-Je / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: JUNG YEON-JE

Den britiske bilproducent Jaguar Land Rover, der beskæftiger 18.500 medarbejdere, lukker forretning ned fra i dag til fredag. Det sker for at forberede virksomheden på Brexit, skriver The Guardian.

Beslutningen bliver meldt ud samtidig med, at virksomheden fremlagde tal, der viste lavere salg i både Europa og Kina.

Jaguar Land Rover har fire fabrikker i Storbritannien. De vil holde lukke fem dage indtil fredag. Lukningen hos den største britiske bilproducent kommer oveni, at virksomheden på forhånd har planer om at lukke i forbindelse med påsken. Det blev aftalt med medarbejderne i januar, fordi Storbritannien på det tidspunkt stod til at forlade EU 29. marts.

I øjeblikket forhandler den britiske premierminister Theresa May og oppositionspartiet Labour om en plan, som hun kan tage med til EU-topmøde onsdag. Her vil de øvrige EU-lande afgøre om de vil acceptere en udskydelse af Storbritanniens farvel til EU. Sker det ikke, vil Storbritannien forlade EU på fredag.

Aftalen er, at medarbejderne på Jaguar Land Rover vil få løn, mens fabrikken er lukket, men skal arbejde ekstra senere. Mick Graham, der leder en af de fire britisk fabrikker, siger, at beslutningen sker for at indrette virksomheden til Brexit.

”Vi vidste,, at vi skulle reagere på forhånd på den potentielle effekt af et dårligt Brexit eller på Brexit uden aftale,” siger  Mick Graham til The Guardian.

Jaguar Land Rover, der er ejet af indiske Tata, har mandag også fremlagt et regnskab, der viser, at salget af biler fra årsskiftet og til marts var på 578.915 biler – et fald på 5,8 pct. Faldet skyldes primært, at der bliver solgt færre Land Rover-biler, mens Jaguar kun oplever et mindre fald.

Særligt kineserne har vendt virksomheden ryggen, og har købt 34 pct. færre biler fra koncernen. I Europa har Januar Land Rover i perioden solgt 4,5 pct. færre biler.