Virksomheder flygter over kanalen: 250 selskaber med hovedsæde i Storbritannien forhandler med Holland

Onsdag meldte elektronikgiganten Sony og støvsugerkæmpen Dyson, at de rykker hovedkontoret væk fra de britiske øer. Torsdag truer flymastodonten Airbus, der også er massivt til stede i Storbritannien, med at rykke selskabets aktiviteter. Angiveligt forhandler Hollands regering med 250 selskaber, der overvejer en flytning til det europæiske fastland.

Virksomheder forlader i stor stil Storbritannien, som har to måneder til at komme op med en plan B, hvis de skal få en aftale med EU. Hvis ikke der kommer en aftale, vil den store flyproducent Airbus kigge andre vejne, siger topchef. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN/EPA

Selskabsflugten over den engelske kanal ser ud til at fortsætte.

Ifølge hollandske embedsmænd forhandler Holland med mere end 250 virksomheder, der nu har hovedsæde i Storbritannien, men overvejer at rykke væk fra de britiske øer.

»Antallet af virksomheder, vi er i kontakt med, vokser. I starten af 2017 var det 80, ved starten af 2018 [var det] 150, og nu er det mere end 250,« siger talsmanden for Hollands Foreign Investment Agency, Michiel Bakhuizen til nyhedsbureauet AFP.

Den dårlige nyhed kommer midt i en allerede skidt uge for briterne, som onsdag – med forargelse – måtte konstatere, at Brexit-fortaler og Storbritanniens rigeste mand James Dyson, rykker støvsugervirksomheden Dysons hovedkontor til Singapore.

Også den japanske elektronikvirksomhed Sony benyttede onsdagen til at annoncere en flytning: elektronikkæmpens europæiske hovedkontor rykker til Holland.

I 2018 meldte store virksomheder som Panasonic, HSBC og Unilever, at de vil rykke en del af deres britiske aktiviteter andetsteds hen.

Airbus-chef er oprevet

Torsdag truer flysproducenten Airbus med at blive det seneste store selskab i rækken til at rykke sine aktiviteter.

»Hvis det ender med et no-deal Brexit, vil vi være nødt til at tage en potentiel meget skadelig beslutning for Storbritannien,« siger selskabets topchef, Tom Enders, i en video, der blev delt torsdag.

Han opfordrer samtidig briterne til ikke at lytte til Brexit-fortalere, der siger, at der er tale om tomme trusler fra flyproducenten. De tager fejl, lyder det fra topchefen, som giver de britiske politikere en bitter bredside med på vejen.

»Det er en skændsel, at selskaber selv to år efter folkeafstemningen i 2016 ikke kan planlægge ordentligt for fremtiden,« lyder det fra topchefen.

Airbus har hovedsæde i Toulouse i Frankrig, men har over 14.000 ansatte i Storbritannien med yderligere 110.000 indirekte forbundet til selskabet ifølge Financial Times.

Selskabet vil dog ikke kunne forlade Storbritannien på dagen for Brexit, den 29. marts, men kan blive tvunget til at fokusere fremtidige investeringer andetsteds.

De dårlige nyheder for briterne stopper imidlertid ikke her. Den britiske avis Independent citerer Ernst & Young (EY) for at vide, at 80 ud af de 222 finansvirksomheder, konsulenthuset følger, offentligt har meldt ud, at de overvejer at flytte deres britiske forretninger og ansatte andre steder hen.

Blandt de potentielle destinationer nævner avisen Dublin, Paris, Luxemburg og Frankfurt.

Desuden skriver Bloomberg, at fem af de største banker planlægger at rykke aktiviteter for 750 mia. euro til Frankfurt.

Trods advarsler fra virksomheder har May afvist at vige fra planen om at trække Storbritannien ud af EUs indre marked og toldunion.

For en godt en uge siden nedstemte det britiske parlament premierminister Theresa Mays Brexit-aftale med EU. Hun skal nu finde en ny løsning, som parlamentet kan godtage.