En tredjedel af de britiske virksomheder planlægger Brexit-flugt

Omkring en tredjedel af virksomhederne i Storbritannien planlægger helt eller delvist at flytte deres aktiviteter ud af landet i tilfælde af et no deal-Brexit. Det viser undersøgelse fra interesseorganisationen Institute of Directors.

I weekenden sagde British Chamber of Commerce, en interesseorganisation for britiske virksomheder, at tusindvis af firmaer allerede var i gang med at forberedelserne til at forlade Storbritannien i tilfælde af et no deal-Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN

Tæt på en tredjedel af britiske virksomheder planlægger helt eller delvist at relokalisere deres aktiviteter i tilfælde af et kommende Brexit uden aftale med EU.

Det viser en undersøgelse lavet af den britiske interesseorganisation Institute of Directors, IoD, der repræsenterer britiske virksomhedsledere.

Institute of Directors ringer med alarmklokkerne, efter at en rundspørge blandt 1.200 virksomheder har vist, at 29 procent af virksomhederne i undersøgelsen overvejer at flytte aktiviteter udenlands i tilfælde af et no deal-Brexit.

Ifølge rundspørgen har 11 procent af de adspurgte allerede eksekveret deres planer for relokalisering, fem procent planlægger at gøre det samtidig med Brexit, mens yderligere 13 procent »overvejer« helt at forlade Storbritannien.

Det er blandt eksportvirksomheder, at den klart største andel – på to tredjedele af de adspurgte virksomheder – overvejer at flytte alt til udlandet.

I takt med, at et britisk farvel til EU uden nogen aftale i hus synes mere og mere sandsynligt, overvejer de fleste virksomheder at åbne afdelinger inden for EU, siger IoD, der repræsenterer 30.000 britiske virksomheder.

»Vi kan ikke ignorere de reelle konsekvenser – ligesom virksomhedsledere heller ikke kan ignorere de hårde valg, de bliver nødt til at træffe for at sikre deres virksomheder,« siger Edwin Morgan, konstitueret direktør for IoD til The Guardian.

De store er allerede klar til hårdt Brexit

Store virksomheder som eksempelvis Sony og Panasonic har allerede flyttet deres europæiske hovedkvarterer fra Storbritannien til en mere fremtidssikret placering på det europæiske kontinent.

IoD mener, at undersøgelsen er et udtryk for, at også mindre virksomheder nu begynder at arbejde på en Brexit-plan.

Ifølge Edwin Morgan, er der en hel bølge i gang af mindre virksomheder, der har taget det endelige skridt og allerede aktiveret deres exitstrategier i den foregående uge.

»De store virksomheder har allerede nået overskrifterne, men de her tal tyder på, at også de mindre virksomheder i tiltagende grad seriøst overvejer at flytte aktiviteter udenlands. Det, at de mindre firmaer, der er ofte har stramme budgetter, overvejer en så omkostningstung udvej, tydeliggør, hvor sårbar en position de er i,« siger han til The Guardian.

Britiske erhvervsledere bliver mere og mere bekymrede for tiltagende uvished om fremtiden.

Regering forsøger at få en aftale i hus, så de på en og samme tid kan forhindre det såkaldte backstop på grænsen mellem Irland, der er en del af EU, og Nordirland, der hører til Storbritannien.

Hvis det lykkes, vil det samtidig være anledning til at briterne kan blive i den europæiske toldunion, indtil man kan få en regulær handelsaftale i stand med EU.