Bios-direktør: »Hvordan kan man undervurdere én, der hiver en pistol frem og skyder dig?«

Med konkurrencemyndighedernes afgørelse i hånden jagter Bios’ hollandske ledelse nu en trecifret millionerstatning fra Falck. De varsler samtidig politianmeldelser af kommunikationsbureauer og centrale personer, ligesom de opfordrer Region Syddanmark til at undersøge sin egen rolle i den skandaleombrust ambulancesag. Vi havde aldrig en chance, lyder det fra topchef Stef Hesselink.

Stef Hesselink, CEO, Bios-groep (tv.) og Aad Romijn, COO, Bios-groep. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topledelsen i Bios varsler nu både en erstatningssag mod Falck, politianmeldelser af centrale nøglepersoner og kommunikationsbureauer i smædekampagnen mod det hollandske selskab, ligesom det retter en hård kritik mod ledelsen i Region Syddanmark.

Onsdag var Bios’ hollandske ledelse – i skikkelse af Stef Hesselink, CEO i Bios-groep, og hans finansdirektør, Aad Romijn – troppet op i København for at give interview til dansk presse i forlængelse af sidste uges afgørelse fra Konkurrencestyrelsen, der uddelte en lammende kritik af Falcks ageren mod det hollandske selskab tilbage i 2014 og 2015.

Bios-groep, en hollandsk koncern, vandt i 2014 udbuddet af ambulancedrift i Region Syddanmark, men selskabets danske barn fik en kort levetid: I 2016 var det gået konkurs igen efter et dramatisk og tumultarisk forløb.

Siden december 2015 har Konkurrencestyrelsen efterforsket sagen, og med afgørelsen i hånden varsler Stef Hesselink nu en erstatningssag mod Falck.

»Vi kan dokumentere, at vores danske virksomhed ville have været profitabel, hvis Falck ikke havde overtrådt loven, og vi vil gå efter at få dækket alle vores omkostninger,« siger Stef Hesselink.

Det er endnu uklart, hvor stort erstatningskravet bliver, men ifølge Berlingskes oplysninger tyder alt på, at der er tale om et trecifret millionbeløb.

Jakob Riis, CEO hos Falck, oplyser, at man afventer at se et erstatningskrav og dokumentation for det.

»Vi har handlet på en måde, som vi aldrig kommer til at handle igen. Vi afventer de erstatningssager, der måtte komme, og finder løsninger for dokumenterede tab, når vi bliver præsenteret for dem,« siger han.

Vil politianmelde bureauer

Mere overraskende melder Bios’ ledelse sig parat til at politianmelde de drivende kræfter bag Falcks smædekampagne, herunder flere af de kommunikationsbureauer- og konsulenter, der bistod Falck i arbejdet. Tidligere Falck-boss Allan Søgaard Larsen vil efter alt at dømme være blandt dem, man vil politianmelde, oplyses det.

»Det er vigtigt at få frem, hvor langt alle er gået i den her sag,« siger Aad Romijn.

Allan Søgaard Larsen er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.

Konkurrencestyrelsens redegørelse tager udgangspunkt i perioden august 2014 og frem til efteråret 2015, og det dokumenteres, hvordan Falck og eksterne partnere bevidst sigtede efter at skabe usikkerhed om Bios som arbejdsplads såvel som leverandør.

I Bios’ korte levetid var manglen på reddere konstant, og ifølge Stef Hesselink og Aad Romijn blev det i sidste ende udslagsgivende for konkursen.

»Vores businessplan var på plads, setuppet var på plads. Det eneste, vi manglede, var folk til at køre ambulancerne og fragte patienterne,« siger Stef Hesselink.

»Vi manglede over 300 reddere, som Falck holdt på, og det betød, at vi skulle betale overtid for dem, vi havde og rekruttere 100 reddere fra Tyskland, der skulle uddannes og læres op i månedsvis, mens de var indlogerede på hoteller, før vi kunne bruge dem. Det kan man ikke forberede sig på,« tilføjer Aad Romijn.

Regionen bør undersøge sig selv

Bios opfordrer i samme stund Region Syddanmark til at iværksætte en tilbundsgående undersøgelse af regionens egen håndtering af hele forløbet. Bios-ledelsen erklærer sig således stærkt utilfreds med den – ifølge dem – langsommelige og sløve indgriben fra politikerne, der tillod Falck at modarbejde det hollandske selskabs bestræbelser på at rekruttere medarbejdere.

»Regionen skulle have handlet hurtigere og taget de nødvendige juridiske skridt mod Falck. Hver gang, vi spurgte dem, hvad de foretog sig, henviste de til den loyalitetsforpligtelse, Falck havde underskrevet. Men det er jo ikke loyalt at hive folk ud af stationer og sende dem til andre regioner for at undgå, at de blev ansat hos os,« siger Aad Romijn.

Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark, afviser, at politikerne har været fodslæbende.

»Man må konstatere, at det krævede en ransagning og flere års efterforskning, før Konkurrencerådet kunne rulle det op, vi ved nu. Det har vi som organisation ikke en kinamands chance for at gøre,« siger hun.

Hun opfordrer samtidig Bios til at kigge indad og se på, hvad selskabet selv kunne have gjort bedre.

»Bios magtede end ikke at bygge en organisation op, der kunne udbetale korrekt løn til sine ansatte. Der er ingen tvivl om, at mens Bios har rigtig travlt med at pege på andre, så glemmer de at kigge indad,« siger Stephanie Lose.

Stephanie Lose, formand for Region Syddanmark, mener, at Bios’ ledelse bør se lidt mere indad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Hun oplyser videre, at regionen allerede én gang har fået hele forløbet undersøgt at eksterne parter.

En ubegribelig styrke

Stef Hesselink og Aad Romijn anerkender, at der blev begået fejl, men ikke i en dur, der kunne retfærddigøre en konkurs.

»Vi forberedte os i næsten tre år. Vi havde talt med ambassaden, med regionerne. Det eneste problem var medarbejderne. Vi havde ikke forestillet os, at Falck ville gå så langt, og at det hele var så orkestreret,« siger Aad Romijn.

De erkender begge, at de ikke havde forberedt sig på den indædthed, hvormed Falck ville bekæmpe dem.

»Det var ubegribeligt, hvor stor styrke Falck kom med. De manipulerede politikere, medier, fagforeninger og medarbejdere,« siger Stef Hesselink.

Undervurderede I ikke bare, hvor opsatte Falck ville være på at kæmpe for at holde fast i det danske marked?

»Hvordan kan man undervurdere én, der hiver en pistol frem og skyder dig?« spørger Stef Hesselink.

Ifølge Bios-ledelsen udgjorde konkursen i Danmark periodevis en trussel mod moderselskabet i Holland, men de oplyser, at forretningen i dag »har det godt«.

Undskyldninger på stribe

Bios-ledelsens interview markerer enden på en bemærkelsesværdig uge i sagen, der startede med Konkurrencerådets afgørelse forrige onsdag. Siden fulgte en længere redegørelse i fredags, der blotlagde kommunikationen mellem Falck-medarbejdere og eksterne kommunikationsbureauer.

Siden kunne Berlingske sætte navne på flere af hovedpersonerne i redegørelsen, som optræder anonymiseret i styrelsens redegørelse.

Helt centralt står kommunikationsbureauet Advice, der blev antaget i sensommeren 2014, kort efter at Falck havde tabt udbuddet til Bios. Bureauet, der holder til i København, spillede en instrumental rolle i kampagnen for at skabe usikkerhed om Bios, fremgår det af Konkurrencestyrelsens redegørelse.

Advices CEO, Espen Højlund, beklagede henover weekenden sit bureaus arbejde i sagen.

Berlingske kunne videre fortælle, at det var Peter Goll, den tidligere spindoktor for Morten Bødskov og nuværende direktør i Københavns Lufthavne, der orkestrerede kampagnen fra Falcks hovedkontor. Peter Goll har ligeledes beklaget sin involvering i sagen.

Allan Søgaard Larsen har været tavs om hele konkurrencesagen. Tidligere på ugen trak han sig fra sine bestyrelsesposter i Ambu og Løkkefonden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Det samme har to af hans kollegaer fra Falck, Louis Honoré og Jesper Gronenberg, i dag begge i ledende stillinger hos henholdsvis Bryggeriforeningen og Dansk Energi. Tirsdag beklagede de ligeledes deres engagement i kampagnen.

Endelig beklagede en anden kommunikationskonsulent, Palle Smed, onsdag sit bidrag til sagen. Palle Smed blev ansat af Falck til at hjælpe i kampagnen mod Bios, og undervejs hyrede han blandt andet en hollandsk journalist til at grave kompromitterende materiale frem om Bios’ topledelse. Palle Smed meddelte dog sine hollandske samarbejdspartnere, at han opererede på vegne af 3F. Og det skulle han altså ikke have gjort, sagde han onsdag.