Bilkøb for 57 milliarder: Vi shopper biler som aldrig før

Danskerne handlede bil 375.000 gange i løbet af første halvdel af 2015, og bilhandlen slår dermed rekord. I alt brugte vi 57 milliarder kroner på nye og brugte biler.

Bilsalget bliver ved med at stige i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

I årets første seks måneder har danskernes bilkøb slået alle rekorder.

Der er købt 104.325 nye biler og 270.596 brugte biler, og dermed når handlen med nye såvel som brugte biler nye højder.

Det viser en opgørelse lavet af Spar Nord og BilBasen.

I alt har vi brugt 57 milliarder kroner hos bilhandlerne, hvilket er en fremgang på 5,7 milliarder kroner i forhold til samme periode sidste år. Væksten er så markant, at den overrasker chefanalytiker Mads Engberg hos bilhandlernes brancheorganisation AutoBranchen Danmark.

»Vi havde ikke forventet, at det ville fortsætte med at buldre frem. Sidste år slog handlen også rekord, og vi havde troet, at den ville blive meget svært at slå. Vi forestillede os, at markedet måske var mættet,« siger Mads Engberg.

I forhold til første halvår af 2014 er brugtbilshandlen gået frem med 4,7 procent, mens handlen med nye biler er steget med 5,8 procent.

Hos Spar Nord hæfter pressechef Leif Lind Simonsen sig særligt ved prisen på de biler, som danskerne tager med hjem fra bilhandleren. Den gennemsnitlige nye bil koster i årets første halvår 171.141 kroner - knap 10.000 kroner mere end sidste år. Det er et udtryk for den stigende forbrugertillid i Danmark, mener han.

»Detailsalget i almindelighed efterlader stadig en hel del at ønske, men lige præcis på bilmarkedet ser vi, at den historisk høje forbrugertillid blive omsat til reelt forbrug, siger Leif Lind Simonsen.

Mads Engberg kan sagtens genkende billedet af, at danskerne igen begynder at købe større og dyrere biler.

»De biler, vi sælger flest af, er ikke længere mikrobiler, men dem vi kalder minibiler. Det er for eksempel Opel Corsa, Wolkswagen Polo og Peugeot 208. Det er positivt, da det viser, at danskerne har fået flere penge mellem hænderne og større tiltro til egen økonomi,« lyder det fra Mads Engberg.

Han forventer nu, at 2015 vil ende som endnu et rekordår for den danske bilbranche.

»Bilsalget skal næsten gå fuldstændigt i stå, hvis ikke vi skal slå rekorden fra 2014,« siger han.